Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Dzień ten obchodzony jest od 2016r, a celem tego święta jest zwrócenie uwagi na korzyści, jakie przynosi uwzględnianie w diecie i spożywanie nasion roślin strączkowych.
Ziarna roślin strączkowych zgodnie z opiniami ekspertów w zakresie żywienia są:
- bogate w białko- najwięcej białka zawierają suche ziarna soi i soczewicy, następnie grochu i fasoli;
- bardzo pożywne i bogate w węglowodany;
- zawierają duże ilości błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe;
- zawierają żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas, a także witaminy z grupy B;
- są też skarbnicą substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów.
Mimo znacznych korzyści wynikających z uwzględniania ziaren roślin strączkowych w diecie, nie zaleca się spożywania ich przez osoby cierpiące na choroby tarczycy czy też wykazujące dolegliwości związane z tzw. wrażliwym żołądkiem bądź refluksem.
W kontekście praktyki rolniczej uwzględnienie w płodozmianie upraw roślin strączkowych pozwala na wzbogacenie gleby w próchnicę oraz poprawia żyzność gleby.
Warto podkreślić, że zgodnie z przepisami obowiązującej Dyrektywy azotanowej ilość azotu działającego pozostającego po uprawie roślin bobowatych w czystym siewie jako przyorane resztki pożniwne w plonie głównym wynosi 30kg/ha, a przyorane resztki pożniwne jako międzyplon wynosi 15kg/ha.
Natomiast przyorane całe rośliny na zielony nawóz pozwalają na wzbogacenie gleby w przypadku grochu o 77kg N/ha. Jeśli przyorane zostałyby całe rośliny uprawiane jako międzyplon to średnio wnoszą one 30kg N/ha.
Uprawiając bobowate w mieszankach z trawami lub zbożami w plonie głównym i przyorując całe rośliny wnosimy do gleby 50 kg N/ha.
Poprzez uprawę roślin posiadających głęboki system korzeniowy przyczyniamy się też do ograniczenia erozji wodnej, dzięki ułatwionemu przenikaniu wód opadowych w głąb profilu glebowego.
Źródło:
"Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu"
Zdjęcie pochodzi ze strony: www.dietetycy.org.pl