18 października obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów i najlepiej, aby było podzielone na 5 porcji. Zalecenia te zostały odzwierciedlone m.in. w Polsce, w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (IŻŻ), której podstawę stanowią właśnie warzywa i owoce.
Statystyczny Polak spożywa jedynie ok. 280 g owoców i warzyw na dzień. Zaś mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej ok. 340 g/ dzień. Warto więc wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców.
Aby w pełni korzystać z warzywno - owocowych dobrodziejstw warto celebrować Światowy Dzień Owoców i Warzyw przez cały rok, z uwzględnieniem sezonowości warzyw i owoców, a także przetworów z nich pochodzących.
Źródło: www.wrotapodlasia.pl