Już szósty raz na Rynku w Skoczowie odbyła się kolejna XIII Wystawa Rybacka.
Jak co roku rynek skoczowski wypełniły liczne stoiska różnych instytucji, firm branżowych, a przede wszystkim producentów i przetwórców ryb słodkowodnych.
Dla zainteresowanych konsumentów potraw z ryb nie brakło ryb wędzonych różnych gatunków, ryb smażonych i zupy rybnej.
Uroczystego otwarcia Wystawy i powitania zaproszonych gości dokonał burmistrz miasta Skoczów pan Mirosław Sitko i prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” pan Krzysztof Szymura.
Wśród zaproszonych gości był Zastępca Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie pan Stanisław Gardoń.
Głównymi punktami dwudniowej imprezy były konkursy kulinarne, które zawsze wzbudzają duże zainteresowanie zwiedzających Wystawę Rybacka. Były to: Konkurs Młodzieży Szkół Gastronomicznych w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, X Mistrzostw Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla Amatorów.
Poza konkursami kulinarnymi był konkurs wiedzy o rybach i rybactwie oraz konkurs plastyczny „ Z karpiem na wesoło”.
Oddział Bielsko-Biała ŚODR w Częstochowie podczas tej imprezy prezentował swoją działalność, udzielając doradztwa i potrzebnej informacji, szczególnie z zakresu PO RYBY i PROW na lata 2014-2020.