W dniu 20 lutego 2015 roku w siedzibie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie już po raz czwarty odbyło się spotkanie dla producentów mleka i hodowców bydła. W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele Agencji Rządowych, uczniowie i nauczyciele szkół rolniczych, przedstawiciele sektora mleczarskiego na czele z Panem Markiem Fabrykowskim prezesem OSM Krzepice oraz licznie zgromadzeni przedstawiciele firm branży okołorolniczej.
Zaproszonych gości powitał Pan Grzegorz Boski Dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. W następnej kolejności głos zabrał Pan Witold Panas Z-ca Dyrektora Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Katowicach. Tematem wiodącym spotkania były „Nowoczesne kierunki rozwoju bydła mlecznego w kraju”, temat ten szczegółowo a zarazem bardzo interesująco i w przystępnej formie omówił Pan Prof. Dr hab. inż. Piotr Wójcik z Instytutu Zootechniki w Balicach.
W dalszej części spotkania Pan Piotr Łyczek przedstawił zagadnienia związane z „Suchą dezynfekcją i ochroną zwierząt”, o „Nowoczesnych mieszankach traw w kontekście wymagań środowiskowych” mówił Pan Tomasz Bandurski z firmy Saaten Union Polska, a Pan Przemysław Pauter poruszył temat dotyczący „Żywienia krów w okresie okołowycieleniowym”. Następnie Pani Anna Słania z firmy Herbiline mówiła o „Zdrowiu z natury – dodatkach paszowych w żywieniu krów wysokowydajnych”, Pan dr Piotr Bajda z firmy Boehringer Ingelheim Marketing zaprezentował problematykę związaną ze zwalczaniem mastitis, a od przedstawiciela Stacji Hodowli i Unasienniania Zwierząt w Bydgoszczy mogliśmy usłyszeć o nowoczesnej hodowli – wycenie genomowej buhajów.
Poza oficjalnymi tematami szkolenia w kuluarach poruszane były zapewne inne, nie mniej ciekawe zagadnienia w wielu toczących się dyskusjach. Spotkanie z całą pewnością można zaliczyć do udanych. Niemały wkład w organizację szkolenia mają również doradcy terenowi z PZDR-ów, na których spoczywał ciężar związany z zapewnieniem frekwencji jak również, koledzy z Mikołowa, którzy służyli swoimi kontaktami, wiedzą i doświadczeniem oraz umiejętnościami w realizacji tego przedsięwzięcia.