Kwiecień to idealny czas by zastosować metody zapobiegawcze rozwoju przetrwalników, które przezimowały na roślinach, czyli wykonanie tak zwanego „mycia winorośli”. Zabieg jest bardzo prosty, polega na bardzo dokładnym wykonaniu oprysku najlepiej przy pomocy opryskiwacza plecakowego na całej powierzchni winorośli, by dotrzeć do wszystkich zakamarków na pniu i uniknąć nie precyzyjnego zastosowania środka, który nie dość, że będzie nie efektywny to doprowadzi do dostania się na przykład nadmiaru siarki do gleby co spowoduje spadek pH. Mycie winorośli stosuje się w celu zwalczenia najpoważniejszych agrofagów występujących na winorośli przez zastosowanie środków ochrony roślin zwierających:
1. Siarkę w celu zwalczenia mączniaka prawdziwego – w początkowej fazie choroby na liściach pojawiają się bladozielone plamy, które stopniowo pokrywają się białym, pylącym nalotem. W ciepłej pogodzie może on objąć całą powierzchnię liścia, prowadząc do deformacji i przedwczesnego opadania. Szypułki i pędy także ulegają zakażeniu stają się kruche, łamliwe, a porażone tkanki brunatnieją. Jagody są najbardziej podatne na infekcję do momentu, gdy zawartość cukru osiągnie 8%. Pokrywają się wówczas białym nalotem, który może ciemnieć pod koniec sezonu. Jeśli infekcja nastąpi przed osiągnięciem pełnego rozmiaru owocu, skórka przestaje rosnąć, co powoduje jej pękanie i sprzyja wtórnym zakażeniom. Pod koniec sezonu na porażonych organach rośliny pojawiają się czarne owocniki grzyba (klejstotecja). W Polsce choroba powoduje duże straty, zwłaszcza w podatnych odmianach, a infekcja przed lub tuż po kwitnieniu znacząco zmniejsza plon. ;
2. Miedź w celu zwalczenia mącznika rzekomego – Grzyb infekuje wszystkie wegetatywne organy winorośli, jednak najbardziej charakterystyczne objawy choroby widoczne są na liściach. Na ich górnej stronie pojawiają się chlorotyczne, często oleiste plamy o kanciastym kształcie, ograniczone nerwami blaszki liściowej. Kolor plam zależy od wieku liści i długości okresu inkubacji mogą być żółtawe, czerwono-brązowe, a na spodniej stronie liścia tworzy się biały, gęsty, mączysty nalot. Porażone liście stanowią źródło infekcji dla jagód i są przyczyną infekcji pierwotnych w kolejnym sezonie.
3. Olej z pomarańczy alternatywny naturalny środek ochrony roślin stosowany powszechnie na plantacjach ekologicznych znajduje również zastosowanie na uprawach konwencjonalnych i w Integrowanej Produkcji Roślin. Środek jest uniwersalny przez szeroki zakres zwalczania agrofagów takich jak: mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, skoczki, miodówki, mączliki, mszyce, bielik krzyżowych, wciornastki, przędziorki, rdza, szpeciel, szara pleśń, amerykański mączniak agrestu, pilśniowiec winoroślowy.
Źródło:
1. Metodyka integrowanej ochrony winorośli w uprawie polowej, pod redakcją dr. hab. Jerzego Liska, prof. nadzw. IO, 2015, Skierniewice.
2. Wyszukiwarka środków ochrony roślin - https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin
Zdjęcia:
- Mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy – Metodyka integrowanej ochrony winorośli w uprawie polowej.
- Plantacja winorośli – zdjęcie własne