Czas kiełkowania nasion pietruszki jest długi. Niskie temperatury opóźniają wschody, wtedy pietruszka zaczyna kiełkować po 4-5 tygodniach, natomiast w sprzyjających warunkach (siew nasion w glebę wilgotną i ogrzaną) wschodzące rośliny mogą się pojawiać się nawet już po 20- 25 dniach od siewu.
Minimalna temperatura kiełkowania nasion pietruszki wynosi 2-3°C, a optymalna 12-22°C. Siewki i większe rośliny znoszą przymrozki do -9°C. Często więc wysiewa się ją już w marcu.
Niestety, wschody pietruszki nie zawsze są zadowalające. Podstawową przyczyną niekiełkowania i słabych wschodów, jest zbyt długie przechowywanie nasion.
Zdolność nasion do kiełkowania
Zgodnie z tabelami przedstawiającymi żywotność nasion warzyw, okres żywotność nasion pietruszki określony jest na 2-5 lat. Zaleca się jednak, aby termin przechowywania nasion w zwykłych warunkach nie przekraczał 2 lat.
Dlaczego nasiona pietruszki dopuszczone do obrotu wschodzą niekiedy bardzo słabo lub wcale?
Przyczyną jest tak zwane uśpienie nasion egzogenne (zewnętrzne), wynikające z braku odpowiedniego poziomu nawet pojedynczego z kilku czynników środowiskowych, które są niezbędne do kiełkowania: światło, woda, temperatura.
Czynnikiem egzogennym może być też porażenie przez choroby. W wyniku powolnego kiełkowania nasiona pietruszki atakowane są przez grzyby glebowe, przede wszystkim z rodzaju Pythium spp. W wyniku tego powstają zgorzele. Niestety, brak jest środków do zaprawiania nasion, które pomogłyby wschodom roślin.
Uśpienie endogenne (wewnętrzne) wynika z właściwości nasion, w których znajdują się substancje hamujące kiełkowanie. Nasiona pietruszki zawierają związek - kumarynę, hamujący kiełkowanie.
Metody stosowane dla polepszenia kiełkowania nasion pietruszki (moczenie, skaryfikacja, kondycjonowanie) nie przynoszą odpowiednich rezultatów. Zabiegi pomagają jedynie równomiernym wschodom pietruszki.
Co robić ?
- zawsze wysiewać nasiona dobrej jakości i ,,świeże”. Nie wysiewać nasion w ostatnich latach ważności nasion podanych na opakowaniu.
W przypadku pietruszki, zwracać szczególną uwagę na termin ważności !
- mieszać nasiona z rzodkiewką, aby oznaczyć rzędy do odchwaszczania.
- odpowiednio głęboki siew: na glebach lekkich 2,5 cm; na cięższych 1,5 cm.
- zasiewy regularnie podlewać. Wierzchnia warstwa gleby nie może zostać przesuszona.
- na glebach gliniastych po deszczach należy zniszczyć skorupę glebową.
- po wzejściu przerywa się rośliny najpierw w miejscach najbardziej zagęszczonych.
- w trakcie wegetacji stopniowo rozrzedza się dalej, aż do odległości ok. 5 cm.
Źródło:
Miesięcznik WiOM 10/2024 r.