Zbiór dyni należy wykonywać w bezdeszczową pogodę. Owoce wycina się ostrym nożem lub tasakiem. Zostawiając szypułkę o długości ok. 8-10 cm. Nie wyłamywać całej szypułki, ponieważ pełni ona funkcję ochronną przed wnikaniem patogenów chorobotwórczych do wnętrza owocu.
Zbiera się w pełni dojrzałe owoce razem z szypułkami, kiedy ich skórka jest stwardniała. W polskich warunkach należy je sprzątać z pola przed okresem jesiennego ochłodzenia i temperatur <10°C. Kilkudobowa ekspozycja na takie temperatury (np. w nocy) bardzo skraca okres przechowywania (owoce gniją nawet po 2-3 tygodniach).
Optymalny termin zbioru to początek października.
Zbiór zbyt wczesny – owoce będą niedojrzałe,
zbyt późny – mogą zostać przemrożone.
Owoce układa się na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu. Zebrane w odpowiednim terminie mogą być przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nawet dwa lata.
Optymalna temperatura przechowywania:
Brak uszkodzeń mechanicznych na skórce dyni i nasadzie ogonka w dużym stopniu warunkuje długi termin przechowywania. Dynie piżmowe im dłużej leżą, tym są smaczniejsze.
Zbiór dyni wykonuje się w bezdeszczoą pogodę, ręcznie i układa do skrzyń. Wywozi się z pola.
Zbiera się systematycznie wybierająć te już dojrzałe
Te dynie jeszcze poczekają 1-3 tygodnie
Te trzy w środku można już zebrać, z prawej strony jeszcze jest nieco zielona a szypułka nie jest zasuszona. Dynia piżmowa Butternut
Owoce układa się na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu.
Źrodło:
Metodyka Integrowanej Produkcji Dyni Olbrzymiej i Piżmowej – GIORiN, Warszawa, styczeń 2023 r.
zdjęcia własne: Karina Krasoń w gospodarstwie Ludwik Majnert - Warszawa, wrzesień 2024 r.