^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

ZBIÓR I PRZECHOWYWANIE DYNI

DYNIA wystawkajpg

Zbiór dyni należy wykonywać w bezdeszczową pogodę. Owoce wycina się ostrym nożem lub tasakiem. Zostawiając szypułkę o długości ok. 8-10 cm. Nie  wyłamywać całej szypułki, ponieważ pełni ona funkcję ochronną przed wnikaniem patogenów chorobotwórczych do wnętrza owocu.

Zbiera się w pełni dojrzałe owoce razem z szypułkami, kiedy ich skórka jest stwardniała. W polskich warunkach należy je sprzątać z pola przed okresem jesiennego ochłodzenia i temperatur <10°C. Kilkudobowa ekspozycja na takie temperatury (np. w nocy) bardzo skraca okres przechowywania (owoce gniją nawet po 2-3 tygodniach).

Optymalny termin zbioru to początek października.

Zbiór zbyt wczesny – owoce będą niedojrzałe,

zbyt późny – mogą zostać przemrożone.

Owoce układa się na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu. Zebrane w odpowiednim terminie mogą być przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nawet dwa lata.

Optymalna temperatura przechowywania:

  • - po zbiorze wynosi 26-30°C, a wilgotność powietrza około 80%,
  • przechowywać tak przez 10-14 dni,
  • - następnie należy obniżyć temperaturę do 5-10°C i wilgotności powietrza
  • 70-80%.

Brak uszkodzeń mechanicznych na skórce dyni i nasadzie ogonka w dużym stopniu warunkuje długi termin przechowywania. Dynie piżmowe im dłużej leżą, tym są smaczniejsze.

zbiór dyni traktorjpg

Zbiór dyni wykonuje się w bezdeszczoą pogodę, ręcznie i układa do skrzyń. Wywozi się z pola.

dynie polejpg

Zbiera się systematycznie wybierająć te już dojrzałe

dynie odmianowe polejpg

Te dynie jeszcze poczekają 1-3 tygodnie

dynia piżmowa ajpg

Te trzy w środku można już zebrać, z prawej strony jeszcze jest nieco zielona a szypułka nie jest zasuszona. Dynia piżmowa Butternut

dynie po zbiorzejpg

Owoce układa się na drewnianej podkładce unikając kontaktu z ziemią i pozostawia się je na kilka dni na słońcu.

Źrodło: 

Metodyka Integrowanej Produkcji Dyni Olbrzymiej i Piżmowej – GIORiN, Warszawa, styczeń 2023 r.

zdjęcia własne: Karina Krasoń w gospodarstwie Ludwik Majnert - Warszawa, wrzesień 2024 r.

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com