Tradycyjnie jak co roku tym razem 28 lutego w Śląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Mikołowie pod patronatem redakcji specjalistycznego czasopisma „Trzoda Chlewna” odbyło się spotkanie hodowców i producentów trzody chlewnej – Dzień Świni 2023, to coś w rodzaju forum wymiany myśli, doświadczeń ale i praktycznych rozwiązań dotyczących w szerokim rozumieniu chowu i hodowli świń. Tym razem ze względu na poprawę sytuacji epidemiologicznej w kraju spotkanie odbyło się bez obostrzeń antycovidowych.
To Jubileuszowy XX Dzień Świni, pierwsze tego rodzaju spotkanie odbyło się 2 grudnia 2004 roku i zgromadziło 62 uczestników, w roku 2015 padł frekwencyjny rekord, przybyło aż 66 zainteresowanych słuchaczy. W związku z tym ale i ze względu na wagę i tematykę wydarzenia swoją obecnością zaszczyciła TVP, filmując krótką relację i okolicznościowe wywiady z uczestnikami. O ile w poprzednich latach tematyka była szeroka od genetyki przez żywienie, zdrowie, dobrostan, innowacyjne rozwiązania do ekonomiki i finansowania to w tym roku głównym tematem była walka z ASF i bioasekuracja poszerzona o warunki i wymogi dobrostanu zwierząt w ramach WPR 2023-2027 w zakresie Ekoschematów. Sala konferencyjna została wypełniona po brzegi, z pewnością ze względu na interesująca tematykę ale dało się odczuć i słychać było od uczestników, iż po czasach pandemii i spotkań online istnieje naturalna potrzeba spotkań i dyskusji bezpośrednich, szczególnie w czasach trudnych.
Uczestników konferencji „Bezpieczeństwo biologiczne, bioasekuracja i wymogi dobrostanu zwierząt w zakresie Ekoschematów w chowie i hodowli świń szansą podniesienia konkurencyjności gospodarstw w dobie kryzysu i zagrożeń ASF” powitała Pani Dyrektor ŚODR O/Mikołów Anna Szymik.
Pani Dyrektor w swoim wystąpieniu zaznaczyła że prowadzenie chowu i hodowli trzody chlewnej, to nie prosta praca i nie sprowadza się w dzisiejszych trudnych czasach tylko do doglądania, zwróciła także uwagę na determinację środowiska trzodziarskiego, które od lat zmaga się z problem ASF i ciągle nowymi wyzwaniami a szczególnie permanentnym kryzysem na rynku trzody chlewnej i wzrostem cen środków produkcji.
Niezwykle interesująco przedstawiała się tematyka zagadnień merytorycznych poruszanych na konferencji, której prelegentami byli wybitni specjaliści z branży trzodziarskiej. W związku z wystąpieniem na przełomie roku pierwszego przypadku ASF w woj. śląskim wśród dzika, szczególny odzew znalazł problem afrykańskiego pomoru świń i ogromne znaczenie bioasekuracji w jego zwalczaniu, w który to temat wprowadził Konrad Kuczera - Wojewódzki Lekarza Weterynarii w Katowicach. Aktualną sytuację epizodyczną w kraju w zakresie afrykańskiego pomoru świń i ptasiej grypy przedstawił Łukasz Ciupek – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tychach a lek. wet. Agnieszka Sroka omówiła wymogi i zasady planów bezpieczeństwa biologicznego obowiązujących w chlewniach.
Następnie zagadnienia bioasekuracji przybliżył i szczegółowo omówił Krzysztof Polowczyk – ekspert w tej dziedzinie. Zwrócił on uwagę, że bioasekuracja to podstawa efektywnej hodowli świń, to nie tylko sposób na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób na fermie świń ale przede wszystkim droga na poprawę zdrowotności i wyników produkcyjnych a tym samym i ekonomicznych. Z kolei Izabela Wojtaszewska omówiła możliwości suchej dezynfekcji jako ważnego elementu profilaktyki w chowie świń. Jan Gizdoń – kierownik BP ARiMR w Mikołowie przedstawił wsparcie finansowe dla hodowców i producentów trzody chlewnej a niżej podpisany omówił aktualne warunki i wymogi związane z realizacją działania Dobrostanu zwierząt w ramach WPR 2023-2027 w zakresie Ekoschematów - Świnie.
Dzięki sponsorom BNPARIBAS, firmie JHJ i Smart Nanotechnologies S.A, którym składamy serdeczne podziękowania, możliwy był urozmaicony poczęstunek a także tradycyjny śląski żurek, przy którym jeszcze długo trwały ożywione dyskusje o zagadnieniach dotyczących chowu i hodowli świń.
Po konferencji z inicjatywy Wojewódzkiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej, już w węższym ale także dość licznym gronie odbyła się debata „Konsolidacja środowiska trzodziarskiego w dobie zagrożenia ASF, kryzysu i nowych wyzwań”, dyskusjom nie było końca.