Nowy sezon w ogrodzie przynosi wiele oczekiwań, jednak potrzeba wiele wytrwałości, by je spełnić. Bardzo pomocne jest w tym zaplanowanie poszczególnych prac w ogrodzie.
Nadszedł czas, aby ostatecznie zaplanować siew warzyw i kwiatów. W sklepach mnóstwo kolorowych torebek z nasionami - nie róbmy jednak zakupów nasion zbyt spontanicznie. Warto określić realne możliwości (posiadany areał, swoje siły fizyczne, ewentualną pomoc członków rodziny) oraz własne potrzeby i upodobania.
Kupuj odpowiednią ilość nasion - określ realne potrzeby!)
Wszystkie rośliny uprawne potrzebują odpowiedniej pielęgnacji a to wymaga czasu i zaangażowani. W związku z tym, zaleca się uprawię takich gatunków i odmian, które usatysfakcjonują a nie tylko zmęczą ogrodnika.
Przy planowaniu siewu zwróć uwagę na swoje:
potrzeby – wysiej takie gatunki roślin, które wykorzystasz oraz tyle, ile potrzeba. Nie po to, aby się zniszczyły! Często na grządkach marnują się przerośnięte sałaty i kalarepy, które z konieczności - bo ich za dużo - dostają się na kompost.
Przy zakupie trzeba wziąć pod uwagę masę opakowania - nie warto kupować za dużo i na zapas . Nasiona tracą zdolność do kiełkowania.
Kwiaty – niektóre gatunki (np. astry chińskie, goździki brodate) są uniwersalne i trwałe. Nadają się do wazonu jako dekoracja wnętrz, jak i na cmentarz.
upodobania – zasiej warzywa, które chętnie zjadasz a kwiaty, które lubisz. Bez sensu siać jarmuż - bo zdrowy - a później go wyrzucić!
Ulubione gatunki kwiatów w swoim ogrodzie! Nie trzeba zachwycać się nimi gdzie indziej, kiedy mogą być blisko. Wybierz także kolory kwiatów, które lubisz.
Przed ostateczną decyzją zakupu nasion dobrze jeszcze sprawdzić swoje zapasy z poprzednich sezonów i terminy ich przydatności do siewu przedstawione na opakowaniach. A prócz tego, warto sprawdzić ich zdolność kiełkowania przez wysiew określonej ilości nasion na talerzyk wyściełany wilgotną watą lub ligniną. Zaleca się utrzymywać je w temperaturze 20°C, przykryte szybą lub przezroczystą folią. Trzeba w tym czasie zapewnić kiełkującym nasionom odpowiednią ilość wody i dostęp tlenu. Po kilku dniach pojawiają się kiełki. Za prawidłowo kiełkujące nasiona uznaje się te o kiełkach jasnych, dobrze rozwiniętych , bez plam. Jeśli ich ilość jest niewielka, lepiej zakupić nowe. W przeciwnym przypadku, szkoda inwestować w zakup nowych, tych samych gatunków czy odmian. Możemy w zamian zakupić inne nasiona.
(Polecam wykorzystać foliową koszulkę-utrzymuje wilgoć)
Licząc ilość wykiełkowanych nasion, określamy zdolność kiełkowania w procentach, tzn. w stosunku do 100. Jeśli uzyskujemy kiełkowanie 70-100% to można śmiało wykorzystać sprawdzane nasiona do siewu. Kiedy kiełkowanie jest mniejsze a zależy nam na tych konkretnych gatunkach/odmianach należy zwiększyć normę wysiewu.
Dla większości warzyw zdolność kiełkowania powinna wynosić 80-90%, natomiast marchew 60%, pietruszka 55%. Nasiona o zdolności kiełkowania poniżej 50% nie nadają się do siewu.
Nasiona po kilku latach tracą zdolność kiełkowania. Ma na to wpływ kilka czynników:
- sposób przechowywania - większe szanse na utratę zdolności kiełkowania mają nasiona przechowywane w opakowaniach otwartych, jeśli nasiona były przechowywane w pomieszczeniu, gdzie panowała duża wilgotność, mogły zaatakować je grzyby pleśniowe
ważne: w miejscu, gdzie przechowujemy nasiona, powinno być sucho, przewiewnie i chłodniej niż w pomieszczeniach mieszkalnych
- pora zbioru nasion i zdrowotność roślin, z których te nasiona zostały zebrane.
ważne: nasiona powinny być zbierane tylko ze zdrowych osobników.
Jeśli więc okaże się, że po siewie pozostaną jeszcze nasiona, można je wykorzystać w następnym sezonie. Warunek: odpowiednie przechowywanie.
Informacje na opakowaniu/torebce nasion - Etykieta w formie naklejki lub nadruku
- nazwa i fotografia gatunku i odmiany,
- zalecenia na temat siewu i dalszej pielęgnacji
- termin przydatności do użycia (ważny do czasu otwarcia opakowania)
- nazwa producenta i dystrybutora
- nr partii
- ilość nasion w opakowaniu ( waga lub szt.)
- informacja o zdolności kiełkowania wyrażana w %
Etykieta zaświadcza o kontroli urzędowej (Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa) jakiej zostały poddane nasiona.
(Etykieta nasienna)
Uwaga: NIE NALEŻY KUPOWAĆ NASION
- w opakowaniach, na których data przydatności jest zamazana lub zaklejona
- w opakowaniach zawilgoconych, takich które leżały na słońcu lub uszkodzonych
Brak wtedy gwarancji uzyskania zadowalających plonów!
Powodzenie uprawy roślin w ogrodzie w dużej mierze zależy od doświadczenia. Nie ulega wątpliwości, że wysokie plony warzyw i piękne kwiaty, które są własnoręcznie wypielęgnowane, są powodem satysfakcji. Stąd ważne jest, aby już od początku sezonu, przy wyborze materiału siewnego nie popełnić błędów.
Źródło:
Na działce i w ogródku – W. Lenkiewicz
www. poradyogrodnika.blogspot.com
www. sadyogrody.pl