Wynik produkcji roślinnej w rolnictwie uzależniony jest w dużym stopniu od odmiany. W przypadku roślin warzywnych, wybór odmiany jest wyjątkowo ważny, bowiem decyduje o wielkości i jakości osiąganych plonów.
Wymagania konsumentów warzyw są bardzo duże. Aby je spełnić, niezbędny jest znajomość odmian. Producenci warzyw zwracają szczególną uwagę na wczesność plonowania, koncentrację dojrzewania, udział plonu głównego i wrażliwość na niekorzystne warunki uprawy. Amatorzy doceniają w odmianach walory smakowe oraz unikalne cechy, które są nieobecne u odmian uprawianych na większą skalę.
Wiadomo, że przy realizacji zaleceń koncepcji Zielonego Ładu, który kładzie nacisk na wycofywanie środków ochrony roślin, ogromne znaczenie ma postęp biologiczny, czyli hodowla odmian odpornych lub tolerancyjnych na choroby i szkodniki. Wiele odmian nowych charakteryzuje odporność na więcej niż jedną chorobę. Wybranie takich odmian zmniejszy udział stosowania środków ochrony roślin i obniży tym samym koszty ochrony.
Rzetelna i jak najbardziej pełna charakterystyka cech użytkowych danej odmiany jest konieczna do podjęcia decyzji o jej uprawie. Dzięki niej można wykorzystać zalety odmian. Warto, aby cenne odmiany były znane oraz systematycznie zastępowały poprzednie, już mniej efektywne.
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych z siedzibą w Słupi Wielkiej jest instytucją, która zajmuje się rejestracją nowych odmian, przyznaniem prawa ich ochrony oraz prowadzi doświadczenia odmianowe w celu poznania i oceny ich wartości gospodarczej. COBORU co roku wydaje Listę odmian roślin warzywnych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce. Obecnie (2021r.) do krajowego rejestru zostały wpisane odmiany 178 roślin uprawnych, w tym 57 roślin warzywnych
Do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte:
Kapusta głowiasta czerwona Kissendrup
Odmiana średnio-wczesna, plenna, dobrze przechowująca się do połowy zimy. Okres wegetacji 95-105 dni. Główki kuliste, dość ścisłe, średniej wielkości o masie 1,3-2 kg. Zabarwienie liści ciemnoczerwone z silnym srebrzystym nalotem. Roślina o średniej wysokości; o dużej średnicy.
(zdj. internet)
Kapusta głowiasta biała Małgosia F1
Odmiana późna (130 dni od sadzenia), która sprawdzi się zarówno w przechowywaniu, jak i w kwaszeniu. Główki są wyrównane, kuliste, wysoko osadzone, z silnym woskiem, krótkim głąbem wewnętrznym. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały i zwarty. Odmianę Małgosia F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, tip-burn (brzegowe zamieranie blaszek liściowych) i mączniaka prawdziwego.
(zdj.dr Piotr Kamiński)
Kapusta głowiasta biała Michalina F1
Odmiana wczesna (75 dni od sadzenia) przeznaczona do bezpośredniego spożycia i wczesnego kwaszenia. Smaczna. Główki są wyrównane, kulisto wydłużone, z silnym woskiem. Pokrój rośliny jest kompaktowy, głąb wewnętrzny krótki, a głowy dobrze eksponowane. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały, zwarty. Odmianę Michalina F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, bakteryjne gnicie, tip-burn i mączniaka prawdziwego.
Dwie odmiany kapusty głowiastej białej Małgosia F1 i Michalina F1 wyhodowane zostały w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach przez dr Piotra Kamińskiego. Obie odmiany charakteryzuje wysoka plenność, a masa główek wynosi powyżej 2 kg.
(zdj.dr Piotr Kamiński)
Nasiona tych trzech odmian są już w ofercie hurtowni i w sklepach nasiennych.
Informacje o nowych odmianach roślin warzywnych można uzyskać na stronie www.coboru.gov.pl wybierając Listę odmian wpisanych do KR. Warto też śledzić publikacje na ten temat w literaturze warzywnej i na stronach internetowych wydawnictw.
Źródło:
coboru.gov.pl
www.sadyogrody.pl