^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Konferencja nt. „Wykorzystanie probiotechnologii opartej na pożytecznych mikroorganizmach przykładem zastosowania nowoczesnych i innowacyjnych technologii w uprawach roślinnych, chowie oraz żywieniu bydła mlecznego, mięsnego w gospodarstwach rolnych w Pol

 KSOW LOGA

W dniu 17 września 2021 roku Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Oddział Mikołów we współpracy z Podbeskidzkim Centrum Mikroorganizmów w Kaniowie Panią Barbarą Wójcik przeprowadził konferencję w Mikołowie, która zgromadziła 57 uczestników, zarówno rolników - producentów upraw roślinnych, producentów bydła mlecznego i mięsnego w woj. śląskim, jak również doradców rolnych z terenów działalności Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i przedstawicieli lokalnych samorządów. Konferencję przeprowadzoną w dniu 17 września 2021 r. w ŚODR Oddział Mikołów otworzyła Pani Anna Szymik – p.o. Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Oddział Mikołów. Tematem przewodnim konferencji było „Wykorzystanie probiotechnologii opartej na pożytecznych mikroorganizmach przykładem zastosowania nowoczesnych i innowacyjnych technologii w uprawach roślinnych, chowie oraz żywieniu bydła mlecznego, mięsnego w gospodarstwach rolnych w Polsce”. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Instytucja Zarządzająca programem PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konferencja, cieszyła się dużym zainteresowaniem, a jej celami były promowanie innowacji w rolnictwie, produkcji żywności, w tematyce innowacji we wdrażaniu nowoczesnych i innowacyjnych technologii opartych na probiotechnologii – pożytecznych mikroorganizmach w kontekście żyzności gleby, procesów jakie w niej zachodzą, jak również jako innowacji w uprawach. Promowanie innowacyjnych i zrównoważonych technologii produkcji bydła – dobrostan zwierząt w podejściu od pola do stołu. Tworzenie klastrów gospodarczych, integracja społeczna w kontekście wytwarzania i produkowania ekologicznej żywności opartej na naturalnych technologiach w obszarze klastrów gospodarczych w rolnictwie obecnym na obszarach wiejskich. Pokazanie możliwości rozwoju RHD (rolniczego handlu detalicznego), jako forma aktywności społecznej na obszarach wiejskich. Innowacyjne podejście w kontekście rozwijania łańcucha dostaw bezpośrednich od producentów do konsumenta finalnego.
Pierwszym z prelegentów był Pan Sławomir Gacka z Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych w Bratuszynie. W swoim wystąpieniu przedstawił zagadnienia związane z rolnictwem świadomym, opartym na biologicznym potencjale gleby i innowacyjną oceną życia mikrobiologicznego gleby. Zwrócił uwagę na stanowisko Komisji UE (Unii Europejskiej) co do proponowanych zmian z realizacją do 2030 roku m.in. zmniejszenia stosowania pestycydów chemicznych o 50%; zmniejszenia strat składników pokarmowych o min. 50% z zachowaniem żyzności gleby, zwiększenia areału gospodarstw ekologicznych do 25% powierzchni gruntów rolnych, a także zmniejszenia o 50% sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych (antybiotyków) przeznaczonych dla zwierząt fermowych oraz stosowanych w akwakulturze. Aby mieć w Polsce nowoczesne rolnictwo zrównoważone z dynamicznie rozwijającą się ekologią konkurującą jakością i opłacalnością należy skoncentrować się na uprawie gleby, a nie tylko roślin. Ważne, aby dbać o zdrowie gleby - siłę rodną gleby (tj. zdolność gleby do samoodtwarzania, samooczyszczania i samoregulacji), materię organiczną, procesy próchnico-twórcze, intensywne życie biologiczne, szczególnie w strefie wzrostu systemy korzeniowego. Mikroorganizmy związane z powierzchnią korzeni lub liści, a także drobnoustroje występujące wewnątrz organów roślin formują sieć powiązań i biotycznych interakcji pomiędzy roślinami, a ich środowiskiem życia. Mikrobiom obejmuje liczną grupę drobnoustrojów, które odgrywają kluczową rolę w odżywianiu mineralnym roślin i wpływają na stan zdrowotny roślin, a także biorą udział w funkcjonowaniu ekosystemów. Należy wykorzystać naturalną zasadę, że roślinę w glebie odżywiają mikroorganizmy, łącząc funkcje „kucharza, kelnera i ochroniarza”.
Dr inż. Ryszard Stanek – rolnik kontynuujący wielkopokoleniową tradycję rodzinną prowadzący gospodarstwo rolne na Kujawach, Licencjonowany Doradca Probiotechnologii przedstawił tematykę związaną z hodowlą bydła mlecznego i mięsnego z zastosowaniem probiotechnologii w praktyce, z zachowaniem dobrostanu zwierząt na przykładzie gospodarstwa Działpol Sp. z o.o. w woj. Wielkopolskim. Gospodarstwo obejmuje niecałe 1460 ha gruntów ornych specjalizuje się w uprawie roślin: zbożowych, rzepaku, kukurydzy, cebuli, pasternaka, buraków cukrowych, jak również w hodowli 650 sztuk bydła mlecznego i mięsnego. Powodem zastosowania probiotechnologii w gospodarstwie były m.in. zdegradowana w znacznym stopniu gleba, wysoka odorowość, plagi owadów latających w oborach i budynkach inwentarskich, zachorowalność i upadki (do 30%) u cieląt do 6 miesiąca życia, problemy z rozrodem zwierząt, wysoki poziom brakowania krów (do 40 %) w stadzie, wysokie koszty weterynaryjne. Wprowadzenie efektywnych mikroorganizmów przyczyniło się do powstrzymania procesów chorobotwórczych, wzrostu wigoru cieląt, spadku liczby upadków i zachorowań wśród cieląt z 20-40% do 5%, znaczącej poprawy mikroklimatu w budynkach, braku odorów i owadów latających, zwiększenia stabilizacji trawienia u krów (obserwacja odchodów) -ograniczenia ketoz oraz kwasic przy wydajności 11.700 L/szt. .
Pan Jacek Lasmanowicz - Absolwent Wydziału Ekonomii Katolicki Uniwersytet Lubelski, Specjalista ds. chowu i hodowli zwierząt w Probiotics Polska omówił wpływ probiotechnologii na poziom emisji amoniaku i siarkowodoru w hodowli zwierząt na przykładzie gospodarstwa w woj. Pomorskim zajmującego się chowem 300 macior w cyklu zamkniętym. Zastosowanie pożytecznych mikroorganizmów przyczyniło się do poprawy stanu sanitarnego w boksach poprzez ograniczenie nadmiernego namnażania się bakterii tlenowych, zmniejszyło liczbę zwierząt z problemem nekroz uszu, szybszy przyrost masy zwierząt, zmniejszenia liczby upadków na odchowalni do <1% (przepukliny), zdecydowanej redukcji poziomu gazów i odorów na całości chlewni.
Pan Piotr Ostaszewski Prezes Ostoja Natury przeprowadził prelekcję w tematyce rolniczy ekosystem jutra, jako model gospodarstwa referencyjnego Smart Village. Uczestnikom konferencji został przedstawiony praktyczny i innowacyjny model wytwarzania żywności najwyższej jakości - ekologicznej, jej dystrybucja z pominięciem pośredników. Spółdzielnia składa się z pięciu „farm”: farma żywności organicznej (BIO) – całoroczna produkcja żywności ekologicznej; farma innowacji - głównym celem jest stworzenie programu dla gospodarstw o areale poniżej 100 ha, umożliwiającym przejście z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Model ma na celu budowę grup niezależnych producentów i spółdzielców w oparciu o wspólną platformę wzajemnych działań takich jak: dystrybucja, komunikacja, technologia, bazy wiedzy i banku nasion; farma zielonej energii -innowacyjne technologie umożliwiające pozyskiwanie energii ze słońca, wiatru, wody; farma kultury – dostarczanie informacji na tematy związane z ekologią, nowoczesnym rolnictwem, promowanie produktów tradycyjnych, farma zdrowia – utworzenie kompleksu wypoczynkowo – rehabilitacyjnego, przebadanie i wdrożenie programu anty-aging dla seniorów.
Pan Arkadiusz Kartus – Prezes Stowarzyszenia EKOOWOC przedstawił tematykę związaną z prowadzeniem ekologicznego gospodarstwa sadowniczego – to się opłaca. Stowarzyszenie EKOOWOC – rolnictwo regeneracyjne przyjazne dla środowiska. Wykorzystanie w sposób praktyczny pożytecznych mikroorganizmów w uprawach sadowniczych na przykładzie własnego gospodarstwa sadowniczego „EkoMarchaty” produkcja ekologicznych owoców jabłoni (odmiany: Gold Millenium, Gaia, Gala Must, Šampion, Topaz, Idared, Chopin) i czereśni (odmiany: Kordia, Hudson, Summit). Konferencję zakończyła prelekcja Pani Barbary Wójcik z Podbeskidzkiego Centrum Mikroorganizmów w Kaniowie prezentująca przykłady zastosowań probiotechnologii i naturalnych technologii w uprawach roślinnych i w hodowli zwierząt na przykładach rodzinnych gospodarstw z terenu woj. Śląskiego.
Przeprowadzona konferencja była czasem obfitującym w żywe dyskusje z udziałem rolników i wykładowców, merytoryczną wymianą spostrzeżeń, doświadczeń, analizą sytuacji problemowych, a także dobrym sposobem do nawiązywania kontaktów biznesowych i wsparciem zarówno ze strony prelegentów jak również doradców rolnych.

IMG 20210917 090244 002

IMG 20210917 102328 4 002

IMG 20210917 103540 002

IMG 20210917 144532 002IMG 20210917 105422 002

Tomasz Mrowiec
Spec. ds. produkcji roślinnej
ŚODR O./Mikołów

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com