Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu rusza wraz z wiosennym semestrem ze specjalistycznym kursem "Akademia produkcji prosiąt". Jak podkreśla dr Janusz Wojtczak, kierownik kursu, przeznaczony jest on dla tych, którzy chcą zdobyć wszechstronne umiejętności teoretyczne i praktyczne z tego zakresu, dlatego oprócz 100 godzin wykładów przewidziane jest minimum 60 godzin zajęć praktycznych.
Kurs dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego. Zajęcia prowadzone będą w trybie weekendowym od piątku do niedzieli, nie tylko w Poznaniu, ale także jeden zjazd w Krakowie oraz dwa zjazdy w dużym gospodarstwie Inter Agri w miejscowości Zawory w województwie wielkopolskim w powiecie śremskim.
Poprowadzą je najlepsi fachowcy w branży trzody chlewnej, wśród których są między innymi profesorowie:
Zygmunt Pejsak (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie),
Marek Świtoński (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu),
Daniel Korniewicz (firma LNB),
Tomasz Schwarz (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie),
Małgorzata Pomorska-Mól (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu),
Anna Rząsa (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu),
dr Marian Porowski z prywatnej kliniki weterynaryjnej.
Podczas zajęć poruszone zostaną między innymi zagadnienia z zakresu: genetyki, zdrowia i bioasekuracji, rozrodu, nowoczesnych technologii produkcji oraz żywienia.
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego oraz uzyskanie pozytywnej oceny praktycznych elementów studiów.
Kurs trwa jeden semestr i kosztuje 12 tys. zł netto. Jest to cena promocyjna z 2%-procentowym rabatem.
Kolejne edycje będą kosztowały 16 tys. zł netto. Nabór chętnych odbywa się do 15 marca, a maksymalna liczba uczestników kursu ze względu na stan pandemii i wymogi sanitarne to 12 osób.
Kurs odbywa się stacjonarnie, gdyż ważna jest praktyka i zdobywanie wiedzy oraz doświadczenia bezpośrednio w specjalistycznych gospodarstwach oraz na uczelni. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.