^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wzajemne oddziaływanie roślin ogrodowych - Allelopatia

Wiosna zaczynamy siać i sadzić w naszych ogrodach i na działkach. Warto wykorzystać informacje na temat wzajemnego oddziaływanie roślin. Nasiona i rozsadę powinniśmy umieszczać na poletkach po uprzednim wykonaniu planu. Z uwagi na obecną sytuację mamy na to więcej czasu. Polecam gorąco!

I tak:

kapusta i rzodkiewka posadzone w pobliżu pomidorów, opóźniają ich kwitnienie

cebula ogranicza wzrost fasoli tycznej

orzech włoski hamuje rozwój większości roślin

Zdrowie roślin jest ważne! Aby ograniczyć występowanie chorób i szkodników, powinniśmy posadzić obok siebie:

  • bazylię i ogórka (bazylia chroni je przed mączniakiem),
  • cebulę i truskawki (zmniejszają ryzyko rozwoju szarej pleśni),
  • cebulę lub por i marchew (cebula odstrasza połyśnicę marchwiankę, a marchew zniechęca śmietkę cebulankę),
  • seler i rośliny kapustne (seler chroni kapustę przed bielikiem kapustnikiem),
  • gorczycę i groch (gorczyca ogranicza występowanie pachówki strąkóweczki),
  • aksamitki i warzywa korzeniowe (aksamitka ogranicza liczebność nicieni).
  • Niektóre rośliny posadzone w swoim sąsiedztwie pobudzają się także do wzrostu i rozwoju (np. marchew pobudza do wzrostu pora), a nawet wpływają na poprawę smaku owoców (np. pietruszka poprawia smak pomidorów, koper smak cebuli i grochu).
  • Inne przykłady dobrego sąsiedztwa to:

    • burak i cebula, koper, rzodkiewka, pomidor, ogórek lub seler;
    • pomidor i fasola, czosnek oraz bazylia;
    • dobre sasiedztwo roslinseler i groch, fasola oraz por; sałata i seler, koper oraz rzodkiewka;
    • cebula i sałata, majeranek oraz pietruszka;
    • kapusta i fasola karłowa, seler, szałwia oraz koper;
    • pietruszka i seler oraz burak;
    • fasola i ogórek oraz rzodkiewka;
    • marchew i sałata, cebula, por oraz pomidor;
    • strączkowe (np. fasola) i dyniowate (np. ogórkiem);
    • czosnek i pomidory, ogórki, marchew oraz buraki;
    • ziemniaki i kapusta, szpinak oraz fasola;
    • szpinak i rzodkiewka;
    • dynia i nasturcja oraz fasoli                                                                                           
    • Aromat kopru odstrasza szkodniki marchwi, sałaty, cebuli i ogórka, bazylia ogranicza rozwój mączniaka prawdziwego, cząber odstrasza mszyce, a mięta zniechęca mrówki i szkodniki kapusty (np. bielinki). 

Planując uprawę roślin, należy też pamiętać, że niektóre gatunki wpływają na siebie niekorzystnie. Ich organy podziemne wydzielają do gleby związki chemiczne, hamujące wzrost i rozwój innych roślin, utrudniające kiełkowanie nasion i sprzyjające deformacjom,. Z tego względu lepiej nie sadzić obok siebie roślin z tej samej rodziny botanicznej np. pomidorów i ogórków, gdyż szkodniki atakujące jeden gatunek, szybko przeniosą się na ten drugi.
Inne niekorzystne połączenia to:

  • marchew i rośliny kapustne,
  • sałata i pietruszka,
  • groch i warzywa cebulowe,
  • ziemniaki i ogórki,
  • pomidory oraz marchew.

Ważne jest też odchwaszczanie upraw, gdyż dzikie rośliny często są żywicielami pośrednimi szkodników i chorób, odpowiadających za uszkodzenia roślin ogrodowymi (np. tasznik pospolity jest żywicielem szkodników roślin kapustnych). 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com