Pszenica jara
Pszenicę jarą uprawia się na powierzchni ok. 270 tys. ha, co stanowi ok. 3,7% w ogólnej produkcji zbóż. Na zainteresowanie tą formą pszenicy wpływa zarejestrowanie nowych odmian charakteryzujących się lepszą plennością, mniejszym porażeniem przez choroby, a przede wszystkim bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna. W swojej ofercie firma DANKO posiada osiem odmian pszenicy jarej własnej hodowli:
GOPLANA, MANDARYNA, STRUNA, ARABELLA, KANDELA, KATODA, BRAWURA, BOMBONA
GOPLANA plenna, jakościowa, zdrowa
MANDARYNA toleruje wadliwy płodozmian
STRUNA lider gleb słabych
ARABELLA na gleby słabe i nie tylko
KANDELA bardzo dobra jakość piekarnicza
KATODA duża wydajność mąki
BRAWURA do mieszanek zbożowych i upraw ekologicznych
BOMBONA elita jakości na Twoim polu
Pszenżyto jare
Pszenżyto jare może być konkurencyjne w stosunku do innych zbóż jarych. Głownie dzięki lepszej zdrowotności, wystarczającej wartości pokarmowej ziarna i dobrym plonom uzyskiwanym przy znacznie niższych nakładach i na znacznie słabszych glebach, niż potrzeba do uprawy pszenicy jarej i jęczmienia jarego. Jako gatunek pszenżyto jare cechuje się dość późnym okresem dojrzewania, lecz wszystkie odmiany DANKO (z odmian dostępnych w doborze) są zdecydowanie najwcześniejsze. Firma DANKO w swojej ofercie posiada odmiany : SOPOT, PUZON, MAZUR, NAGANO, DUBLET
SOPOT super plon i sztywność
PUZON najwyższa zawartość białka
MAZUR rekordowe plonowanie
NAGANO idealne w żywieniu zwierząt
DUBLET wyjątkowa plenność
Jęczmień jary
Gatunek ten w światowej produkcji zbóż zarówno pod względem uprawy jak i wielkości zbiorów zajmuje 4 miejsce, po pszenicy, ryżu i kukurydzy. W Polsce jęczmień jest coraz bardziej doceniany, a areał uprawy utrzymuje się na poziomie około 770 tys. ha, co stanowi około 10% w ogólnej produkcji zbóż. W swojej ofercie handlowej DANKO Hodowla Roślin posiada jęczmiona paszowe : MELIUS, PENGUIN, ARGENTO, ELLA, KUCYK, BASIC, IRON, NATASIA, EUNOVA, odmiany browarne : AVALON, SANETTE, PROPINO, QUENCH.
MELIUS bezkonkurencyjny plon
PENGUIN idealny w towarzystwie z owsem i pszenicą
ARGENTO idealny w średnio intensywnej uprawie
ELLA plon Twoich marzeń
KUCYK lider gleb słabych
BASIC uda się każdemu
IRON liczy się plon
NATASIA ekonomiczna w uprawie
EUNOVA idealna na słabe gleby
AVALON zysk dla rolnika, niski koszt dla browaru
SANETTE międzynarodowa akceptacja jakości browarnej
PROPINO nowy standard jakości dla słodowni
QUENCH bezkonkurencyjny plon i rewelacyjna jakość
Owies
Owies jest gatunkiem spełniającym ważną rolę fitosanitarna w płodozmianie z dużym udziałem zbóż, przekraczającym 70%. Gatunek ten dobrze znosi uprawę po zbożach, a sam jest dobrym przedplonem dla zbóż. Ziarno owsa w zdecydowanej części przeznaczone jest na paszę, niewielka cześć zbiorów przeznaczona jest dla przemysłu płatkarskiego. Wszystkie zarejestrowane odmiany firmy DAKO są przydatne do produkcji płatków. W ofercie znajdują się odmiany owsa: żółtoziarniste - ARKAN, ARDEN, ZUCH, BERDYSZ, BRETON, FURMAN, RAJTAR, odmiana o łusce brunatnej – GNIADY, odmiana bezłuskowa – NAGUS
ARKAN niskie wymagania glebowe
ARDEN duża tolerancja na słabe stanowiska
ZUCH odważny na każdym stanowisku
BERDYSZ wysoka zawartość białka
BRETON piękne, złote, ciężkie ziarno
FURMAN
RAJTAR
GNIADY
NAGUS najwyższy plon na glebach zakwaszonych
źródło : materiały promocyjne firmy DANKO, www.danko.pl