^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

ŚLĄSKIE ŚWIĘTO KARPIA

LUDZIE

 

ŚLĄSKIE ŚWIĘTO KARPIA
Kolejna impreza pod znakiem śląskiego karpia za nami. Wydarzenie miało miejsce 30 czerwca b.r. w Pawłowicach na terenie parku przy Inhalatorium. Sprzyjająca pogoda oraz początek wakacji sprzyjały uczestnikom, stąd duża frekwencja osób zainteresowanych tematyką związaną z rybami, kulinariami, ale też szukających możliwości atrakcyjnego spędzenia czasu.
Przybyłych gości powitali organizatorzy Święta: Wójt Pawłowic Joanna Śmieja, Dyrektor ŚODR Oddziału Bielsko-Biała Magdalena Jakubiec oraz Prezes Stowarzyszenia Rybackiego Żabi Kraj Krzysztof Szymura. Głos zabierali także zaproszenie goście: Bogusław Wijatyk Dyrektor Generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Tomasz Pucek Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Częstochowa, posłowie Grzegorz Gaża oraz Małgorzata Pępek.
Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi oraz Wojewody Śląskiego Marka Wójcika. Zadanie współfinansowane było ze środków Budżetu Województwa Śląskiego.
Temat wiodący święta to karp i ryby słodkowodne, które można było oglądać oraz degustować dania z karpia i innych ryb słodkowodnych. Beskidzki Klub Kulinarny przygotował na ogromnej patelni potrawę z makaronu i ryb.
Swoje miejsce znalazły również panie z KGW i Stowarzyszeń z naszego województwa, które stanęły do rywalizacji w „Bitwie Regionów” organizowanej przez KOWR w Częstochowie. W konkursie wzięły udział panie z Pielgrzymowic, Porąbki, Bestwinianki, Jejkowic, Szczerbic, Piec. Dania były oceniane przez jurorów, w śród których znalazła się między innymi Maja Klejnot, mieszkanka Pawłowic, finalistka programu telewizyjnego TVN MasterChef Nastolatki.
Wyniki konkursu "Bitwa Regionów": I miejsce: KGW Bestwinianki za pipki gęsie z puree chrzanowo – ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny; II miejsce: KGW Porąbka – za potrawę tłusty bachor na oskubkach z kapustą; III miejsce: KGW w Jejkowicach –za ozór wołowy z sosem chrzanowym.
W trakcie Święta miało miejsce wiele atrakcji dla dzieci, dorosłych, występy artystyczne, prelekcja pana Zbigniewa Kiełkowskiego znanego jako Roki Fish Boa, który opowiadał o metodzie łowienia ryb „belly boat”. Imprezie towarzyszył kiermasz produktów lokalnych i rękodzieła.Osoby zainteresowane tematyką rolniczą i okołorolniczą mogły porozmawiać w punktach informacyjnych z pracownikami ŚODR, KOWR, SChR, oraz LGR Żabi Kraj.

 

SCENA

PATELNIA

POTRAWA

POTRAWA 1

KOMISJA

KONIEC

Fot. Anna Rogala-Romanek

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com