Pielgrzymowice, to miejscowość leżąca w gminie Pawłowice, która znana jest z licznych gospodarstw rybackich i malowniczego ukształtowania terenu. I właśnie tutaj 20 listopada br. odbył się kolejny konkurs dedykowany Kołom Gospodyń Wiejskim i Stowarzyszeniom działającym na terenie powiatu pszczyńskiego. Organizatorami tegorocznego konkursu byli: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie PZDR w Pszczynie oraz Gmina Pawłowice, których przedstawiciele powitali zgromadzonych gości.
W konkursie wzięły udział: KGW Frydek, KGW Goczałkowice-Zdrój, KGW Kobiór, Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice, KGW Suszec, KGW Wisła Mała oraz KGW Wisła Wielka. Panie miały za zadanie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: dania głównego, czyli ryby lub zupy rybnej oraz przystawki np. galarety, pasty czy sałatki. Najważniejsze kryteria oceny to: smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstwa rolnego, sposób podania oraz związek potrawy z tradycją.
Komisja konkursowa w składzie: Gabriela Gwiszcz – etnograf, dr Henryk Białowąs – pracownik PAN w Gołyszu, autor wielu publikacji, specjalista w produkcji ryb, Jan Dutka – ekspert kulinarny, właściciel firmy gastronomiczno -szkoleniowej „Smacznego” oraz Jakub Mrozek – doradca kulinarny „Po świecie kuchni”.
Po degustacji jury zdecydowało o przyznaniu miejsc:
I miejsce ex aequo:
Stowarzyszenie KGW Pielgrzymowice za żurek rybny oraz karpia w pierzynce kapuścianej z leśnymi grzybami;
KGW Frydek za zupę rybną oraz rybę smażoną z kapustą i szałotem;
II miejsce:
KGW Kobiór za pstrąga w galarecie i karpia w miodzie z plackami z kiszonej kapusty;
III miejsce:
KGW Goczałkowice za karpia wędzonego w dzwonkach na ciepło i leszcze opiekane w zalewie octowej.
Pozostałe koła otrzymały wyróżnienia, a przygotowały m.in. karpia w śmietanie i galarecie, sandacza w porach, różne sałatki rybne, ryby w sosach.
Tradycją konkursu jest możliwość przyznania, niezależnie od ocen jury, nagrody publiczności. W tym roku najwięcej głosów zdobyły panie ze Stowarzyszenia KGW Pielgrzymowice i do nich trafiła okolicznościowa statuetka.
Wszystkie koła biorące udział w konkursie otrzymały dyplomy oraz nagrody jednakowej wartości.
W trakcie wieczoru swoją prelekcję nt. historii produkcji karpia przedstawił dr Henryk Białowąs z Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu, który stwierdził , iż „karp pochodzący z tradycyjnych stawów ziemnych, karmiony ziarnem zbóż jest produktem ekologicznym”. Warto w tym miejscu przytoczyć także inne ważne słowa prelegenta: „obecnie modny jest trend, tzw. slow food, czyli m.in. powoli przygotowywanej żywności z produktów, które wolno rosną, Dla porównania: 1,5 kg kurczak rośnie 6 tygodni, a 1,5 kg karp rośnie 3 lata. Powoli, nie spiesząc się, wytwarza swoje tkanki, białko, tłuszcz. Na tym polega jakość”.
W nawiązaniu do tematu konkursu, uczniowie miejscowej szkoły podstawowej przedstawili teatrzyk pt. „Baśń o złotej rybce”, która została nagrodzona gromkimi brawami dla młodych artystów. Imprezę uświetnił także swoim występem także miejscowy zespół „Pielgrzymowianie”.
Fot. PowiatPszczyński