W dniu 24 października w Piasku (powiat pszczyński) odbyła się XXI prezentacja potraw Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Pszczyna i Kobiór zatytułowana: „Ziemniaczany zawrót głowy”. Ziemniak w kuchni śląskiej jest bardzo popularny i nawet osoby obecne na prezentacji same stwierdziły, że nie były świadome ile z ziemniaka możemy przyrządzić potraw, począwszy od przystawek, poprzez dania główne a kończąc na deserach. Organizatorami spotkania byli: Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Urząd Miejski w Pszczynie. Prezentację prowadziła Pani Katarzyna Myszor - Prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie. Wśród obecnych była laureatka konkursu „Po naszymu, czyli po śląsku” Pani Otylia Trojanowska ze Studzionki, która zwróciła uwagę na zdrowy aspekt naszych śląskich potraw i na wspaniałe walory smakowe. Podkreśliła wagę rodzimej kuchni i jej przewagę nad żywnością wysoko przetworzoną. Pani Otylia z okazji dziesiątej rocznicy zdobycia tytułu Ślązaczki Roku, otrzymała 10 czerwonych róż od Przewodniczącej Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Katowicach - Pani Łucji Krutak. Koła biorące udział w prezentacji przygotowały potrawy z jednej z grup: przystawki, dania główne lub desery. Wszystkie Panie przygotowały wspaniałe, pięknie wyglądające a co najważniejsze smaczne potrawy. Uczestnicy Prezentacji mieli okazję degustować pyszne kanapki z sałatką ziemniaczaną, pieczone ziemniaki w sakiewkach, placki ziemniaczane, zupy, ciasta i ciasteczka z dodatkiem ziemniaków. Gospodynie Prezentacji z KGW Piasek zaserwowały gościom kotlety ziemniaczane z gulaszem, danie przypominające wielu osobom smak dzieciństwa, w wielu śląskich domach ta potrawa gościła jesienią w kuchni. Zgromadzeni wysłuchali krótkiej prezentacji na temat odmian ziemniaków, którą przedstawił Pan Ryszard Harazin z Brzeźc, wieloletni działacz społeczny. To była bardzo smaczna, nawiązująca do tradycji pszczyńskich smaków prezentacja. Ważne abyśmy powracali do naszych śląskich dań, do przepisów naszych babć. Jeśli nie będziemy pielęgnować tradycji kulinarnych śląska to one zanikną, przepadną bezpowrotnie, a tego chyba nikt z nas nie chce. Wielki szacunek należy się tutaj Kołom Gospodyń Wiejskich i Kółkom Rolniczym za trud i ciężką pracę, aby kolejne nasze pokolenia wiedziały co to jest szałot, kartoflanka czy kreple.