^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

GĘŚ MARICŃSKA I WYSZKUBEK

IMG 9649 kopia

IMG 9656 kopia

GĘŚ MARCIŃSKA I WYSZKUBEK

To temat przewodni powiatowego konkursu „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”, który w tym roku odbył się 23 listopada 2017 r. w Kobiórze. Wydarzenie zebrało miłośników tradycyjnej kuchni i najlepsze kucharki z naszego powiatu. Celem konkursu jest promocja tradycyjnych dań oraz bogactwa tradycji i kultury ziemi pszczyńskiej. Organizatorami tegorocznego konkursu były: Powiat Pszczyński, Gmina Kobiór i Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Przedstawiciele tych instytucji: starosta Powiatu Pszczyńskiego Paweł Sadza, wójt Gminy Kobiór Eugeniusz Lubański oraz kierownik PZDR w Pszczynie Anna Rogala-Romanek powitali uczestników konkursu oraz gości. Podkreślona została waga tradycji, jej znaczenie dla naszej tożsamości i konieczność przekazywania babcinych przepisów z pokolenia na pokolenie.

Tradycyjnie od późnej jesieni do lutego trwał wyszkubek, gospodynie domowe zbierały się kolejno w domach, gdzie była panna na wydaniu, aby jej „uszkubać” pierzy na pierzynę i zagłówek, co stanowiło podstawę wiana. Wyszkubek nie służył tylko pozyskaniu pierza, była to okazja do spotkań z sąsiadami, podczas których przekazywano sobie opowieści i sąsiedzkie plotki. W tematykę wyszkubka i tradycji gęsi marcińskiej wprowadził zebranych etnolog, pan Grzegorz Odoj, a „Kobiersko Czeladka” wraz z paniami z KGW Kobiór zaprezentowała scenkę „Wyszkubek u Pytlów”.                              IMG 9770 kopia

fot. Powiat Pszczynski: występ Kobiórskiej Czelodki

 

W dzień św. Marcina w wielu domach podaje się na obiad gęś, mięso niezwykle smaczne, ale niedoceniane. Zwyczaj podawani gęsi wiąże się ze świętym Marcinem z Tours we Francji, który po śmierci miejscowego biskupa został wybrany na jego następcę. Ponieważ nie chciał przyjąć tytułu, schronił się w przyklasztornej szopie, gdzie hodowano gęsi. Jednak ptaki wystraszyły się i podniosły alarm, przez co wydało się, gdzie schował się nowo wybrany biskup. Jak legenda głosi, z tego powodu święty Marcin czuł niechęć do gęsi i podobno tuż przed śmiercią zażyczył sobie aby wybito wszystkie gęsi w Tours. Tak więc w dniu jego pogrzebu na stołach pojawiła się pieczona gęś.

 

IMG 9921 kopia

Fot. powiat Pszczyński: Komisja konkursowa.

 

Potrawy przygotowane przez uczestniczki oceniała komisja w składzie: dr Grzegorz Odoj, etnolog z UŚ, Alicja Kudła, artysta-plastyk oraz Łukasz Kozioł, pszczyński restaurator. Komisja brała pod uwagę smak potrawy, nawiązanie do tradycji, zastosowanie produktów z gospodarstwa oraz estetykę podania. Różnice punktowe były minimalne, a przygotowane dania zachwyciły komisję i gości. Można było spróbować gęsiny w różnej postaci: pieczonej, faszerowanej, gołąbków, pierogów, pasztetów i czerniny. Było także cos dla łasuchów: kołocze, babki, rogaliki i kompot z bani.

 

IMG 9814 kopia

Fot. Powiat Pszczyński: Ocena potarw przygotowanych przez Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Krzyżowic

 

IMG 9787 kopia

Fot Powiat Pszczyński: Ocena potraw przygotowanych przez KGW Kobiór.

 

Wyniki konkursu:
Nagroda publiczności: Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet na Rzecz Rozwoju Wsi z Krzyżowic

I miejsce: KGW Kobiór
II miejsce ex aeqo: KGW Ćwiklice i Stowarzyszenie z Krzyżowic
III miejsce: KGW Goczałkowice – Zdrój
Wyróżnienia: KGW Kryry, KGW Gilowice, KGW Stara Wieś.

 

IMG 9863 kopia

Fot. Powiat Pszczyński: Degustacja potraw przygotowanych przez KGW Kryry

 

IMG 9998

Fot. Powiat Pszczyński

 

W przyszłym roku gospodarzem powiatowego konkursu potraw będzie Gmina Miedźna, już teraz obiecuję Państwu relację z wydarzenia. Mam nadzieję, że temat konkursu będzie dla wszystkich inspiracją i więcej pysznej gęsiny trafi na polskie stoły.

 

Tekst: Anna Rogala-Romanek

Fotografie zamieszczono dzięki uprzejmości Starostwa Powiaowego w Pszczynie.

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com