^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Konkurs Potraw Wielkanocnych

Konkurs Potraw Wielkanocnych w Nakle Śląskim

W  Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, przed Świętami Wielkanocnymi, odbył się kolejny konkurs potraw wielkanocnych, który na dobre wpisał się już w kalendarz imprez odbywających się w szkole.

W poniedziałek 28 marca br. w konkursie wzięło udział 15 uczniów.

Jury konkursu to profesjonaliści – kucharze, szefowie kuchni, restauratorzy pracujący na terenie województwa śląskiego i okolic,  degustowali i ocenili potrawy przygotowane w trzech kategoriach: zupa, dnie główne, deser.

Zgodnie z formułą konkursu Jury ocenia walory smakowe, estetykę potrawy, wielkanocny charakter oraz stopień trudności.

Zwycięzcami konkursu zostali następujący uczniowie:

  • kategoria zupa - Nikola Janoszka, Julia Rozanka za wielkanocną zupę z batatów,
  • kategoria danie zasadnicze - Emilia Krzymińska, Błażej Siarkowski za drobiowe kotleciki z jajkiem,
  • kategoria deser - Natalia Sklorz i Wiktoria Szołtysik za sernik z kruszonką.

jarmark witeczny 2017

W wydarzeniu wzięli udział także tacy goście jak m.in.:

  • Minister Aktywów Państwowych - Piotr Pyzik,
  • Poseł na Sejm - Barbara Dziuk,
  • Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Częstochowie Konrad Jarzyński ze swoim zastępcą - Panią Teresą Pala,
  • Zastępca Dyrektora Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - Anna Szymik,
  • Ksiądz proboszcz Krzysztof Karkoszka - prezes Fundacji Rozbark,
  • Wójt Gminy Świerklaniec - Marek Cyl,
  • Członek Zarządu Powiatu - Krzysztof Łoziński,
  • Łukasz Wylężek z Dzieła Świętego Mikołaja,
  • Prezes Kół Gospodyń Wiejskich w Świerklańcu - Mirosław Bacik,
  • Jarosław Czapla - Kierownik oddziału ARiMR w Nakle Śląskim,
  • Barbara Wróbel - Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim.
This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com