W dniu 18 grudnia 2015 r. w Zespole Szkół CKR w Nakle Śląskim odbył się Konkurs Potraw "Wigilia na Górnym Śląsku" wzbogacony o potrawy świąteczne przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia
Potrawy wigilijne zostały przygotowane przez uczniów z klas kucharz oraz klas technik żywienia. Komisja Konkursowa w składzie: Witold Panas - przewodniczący oraz członkowie Teodor Horzela, Romana Kosek, Leokadia Wójcik oceniali rarytasy ,które pojawiły sie na świątecznie udekorowanych stołach.
Potrawy , zgodnie z regulaminem konkursu były oceniane według następujących kryteriów:
- estetyka potrawy
-walory smakowe
-świąteczny charakter
-stopień trudności.
Jury po degustacji przyznało pierwsze nagrody w kategoriach:
I. "zupy" - Barszcz czerwony z uszkami .
Tomasz Kraszewski, Paweł Kabus - klasa III Kucharz
II."Danie zasadnicze" - Pierś kaczki w sosie porzeczkowym na kluskach śląskich.
Dominika Horzela i Paulina Nawrat - klasa II Technik Żywienia
III." deser" - Figa z makiem i pampuchem.
Nikola Jendrosek i Monika Kaczuga - klasa II Technik Żywienia
Gratulujemy laureatom tegorocznego Konkursu a czytelników zachęcamy do przygotowania nagrodzonych specjałów. Życzymy smacznego !