^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Oferta ŚODR

KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA REALIZACJĘ OPERACJI Z PODDZIAŁANIA 1.2 „WSPARCIE DLA PROJEKTÓW DEMONSTRACYJNYCH I DZIAŁAŃ INFORMACYJNYCH”

logotypy do newsa o ekol. gosp dem

W dniach 10-11.grudnia 2024r. w Warszawie odbyła się konferencja realizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Wydarzenie to podsumowało realizację operacji z poddziałania 1.2 „Wsparcie dla Projektów Demonstracyjnych i Działań Informacyjnych” dotyczącą działań w zakresie Rolnictwa Ekologicznego (demonstracji ekologicznych).

20241210 140935

W ramach dwudniowej konferencji uczestnicy wydarzenia mogli zapoznać się z prelekcją Pani  Małgorzaty Waszewskiej (GIJHARS), która zaprezentowała dane dotyczące aktualnego stanu produkcji w ramach Rolnictwa Ekologicznego w Polsce i Unii Europejskiej.

Dodatkowo częścią tego wydarzenia była debata plenarna na temat wpływu projektu na usprawnienie transferu wiedzy i innowacji. W debacie dział wzięli:  przedstawiciel środowiska naukowego, producent rolny, doradca rolniczy oraz przedstawiciel Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom.

Bardzo ciekawy wykład dotyczący aktualnego zapotrzebowania na produkty ekologiczne przestawiła Pani dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans (prof. SGGW). Szczegółowym tematem tego wykładu był: „Marketing produktów ekologicznych”.

Warto podkreślić, że obok ciekawych prelekcji i debaty plenarnej realizowane były panele tematyczne, w których zostały omówione wyniki, wnioski i doświadczenia wynikające ze zrealizowanej operacji. Były to trzy panele tematyczne dotyczące tematyki:

- Zboża (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe), rzepak, kukurydza, ziemniaki,  bobowate i ich mieszanki, przetwórstwo zbóż;

-Warzywa, sady, rośliny jagodowe, zioła, przetwórstwo owoców lub warzyw;

- Bydło mięsne, bydło mleczne, świnie, owce, kozy, króliki, kurczęta rzeźne i kury nioski, ubój zwierząt i przetwarzanie produktów mięsnych oraz przetwórstwo mleka, akwakultura, pasieki.

20241210 140923

 

W czasie drugiego dnia w ramach konferencji uczestnikom wydarzenia zostały przedstawione rekomendacje dla producentów i przetwórców produktów ekologicznych w oparciu o wyniki i wnioski z prowadzenia obiektów demonstracyjnych.

Ponadto Pan Bartosz Pytlak – Naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego MRiRW przedstawił prelekcję dotyczącą „Systemu wymiany informacji w rolnictwie ekologicznym – skąd pozyskać wiedzę o produkcji, produktach, środkach do produkcji”.

Zostały też omówione możliwości i zasady wsparcia rolnictwa ekologicznego z funduszy UE w nowej perspektywie finansowej w latach 2023 – 2027.

Konferencja była nie tylko okazją do podsumowania pozyskanej w ramach realizacji projektu wiedzy o ekologicznym gospodarowaniu, ale także umożliwiła degustowanie wartościowych produktów żywnościowych wyprodukowanych w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.

Treść i fot. A. Kurcius

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com