^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Oferta ŚODR

Nowoczesna dywersyfikacja dochodu w gospodarstwach śląskiej wsi - sprawozdanie z wyjazdu studyjnego SIR

1234

sad

Operacja opracowana przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie w ramach działania KSOW na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Plan Operacyjny na lata 2024-2025.Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

„Nowoczesna dywersyfikacja dochodu

w gospodarstwach śląskiej wsi”

 wyjazd studyjny w terminie 18-20.06.2024 r.


      Tematem wyjazdu studyjnego do woj. świętokrzyskiego, który był realizowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie a współfinansowany przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie, było zapoznanie się uczestników z różnymi kierunkami rozwoju gospodarstwa, które mają na celu zwiększyć jego dochodowość i różnorodność asortymentu, aby zapewnić odpowiedni dochód oraz płynność finansową. Odwiedzane gospodarstwa są znane w regionie, więc były dobrym przykładem dla innych. 25 osobowa grupa uczestników, pochodząca z całego woj. śląskiego odwiedziła i zapoznała się w ciągu 3 dni z szerokim wachlarzem możliwości przekształcenia i rozwoju swoich gospodarstw.
     W pierwszym dniu wyjazdu (18.06), grupa uczestników odwiedziła Muzeum Śliwki Szydłowskiej i Manufakturę Śliwki Szydłowskiej w czekoladzie. Uczestnicy zapoznali się z procesem jej produkcji obejmującym kilka etapów. Ciekawostką dla grupy był fakt, że do dnia dzisiejszego część tworzenia tradycyjnej Śliwki Szydłowskiej, która jest wpisana w rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych Unii Europejskiej nadal jest wykonywana ręcznie. Rolnicy własnoręcznie przygotowali na warsztatach śliwki w czekoladzie. W Dolinie Purpurowej, czyli okolicach Szydłowa jest ponad 2 tys. ha sadów śliwkowych, a uprawia się tam ok. 45 gatunków śliwek, w tym najbardziej cenioną za smak śliwę Damacha i śliwę węgierkę. Grupa zapoznała się z tradycyjną technologią produkcji, która nadaje charakterystyczny smak suszonej śliwce i różnorodnością asortymentu, właściwie tylko jednego owocu (podpitek, ketchup, powidła, herbaty, kawy, kosmetyki, itp.)
    Tego samego dnia uczestnicy zapoznali się z produkcją sadowniczą, a także z uprawą winorośli i produkcją win w Winnicy Fodymskich w Szczaworyżu. Właściciel – p. Mariusz Fodymski pierwsze 50 krzewów winorośli posadził w 2007 r. Sam uczył się uprawy winorośli i tworzenia win od podstaw, na zasadzie prób, błędów i sukcesów. Ciekawy fakt, że każdy rok, jego szczególny przebieg pogody ma niesamowity wpływ na smak i jakość wina, którą grupa mogła pokosztować. Uczestnicy zwiedzili na początku winnicę, a później mogli zaznajomić się z procesem tworzenia wina: tłoczeniem soku, fermentacją wina, leżakowaniem, itp. Właściciel zapoznał grupę ze specyfiką produkcji i sprzedaży wina – jest to o tyle ważne, że produkcja tego trunku jest obwarowana różnymi przepisami i wymogami, związanymi m.in. z licznymi kontrolami, akcyzą, itp.
    W drugim dniu wyjazdu studyjnego (19.06) grupa odwiedziła sad, założony przez dziadka obecnego właściciela. Historia tego człowieka, który zrobił tak wiele dla tej małej miejscowości - Pęczelic, jest godna wzmianki. Grupa miała okazję się z nim spotkać i posłuchać, co kierowało w życiu tym człowiekiem i drogę, którą przeszedł zakładając sad. W chwili obecnej wnuk – Jerzy MIsch przejął pieczę nad sadem i ma plan go dalej rozwijać – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Razem z sąsiadem – pszczelarzem zainicjowali współpracę, która polega na wspieraniu nawzajem sprzedaży swoich produktów i tworzenie eventów w środku sadu pod nazwą Farma Zdrowia. Dla przybyłych gości jest przygotowane miejsce do odpoczynku z pięknym widokiem na okolicę, ścieżka sensoryczna, jest możliwość zbioru owoców do własnej konsumpcji, zajęcia z jogi, sprzedaż regionalnych produktów od okolicznych producentów. Uczestnicy dowiedzieli się w tym miejscu, w jaki sposób można stworzyć atrakcyjne miejsce, które będzie przyciągało ludzi, które owszem, jest miejscem pracy, ale i może stać się miejscem odpoczynku i relaksu. Piękne okoliczności przyrody temu pomagają. Tworzenie eventów dla grup, w takich miejscach, współpraca z okolicznymi lokalnymi producentami, utworzenie sklepu internetowego i dobrze funkcjonującej strony internetowej, to także jeden z kolejnych pomysłów, które przypadły do gustu grupie wyjazdowej.
    Wizyta w Gospodarstwie Rybackim Stawy pozwoliła na zdobycie wiedzy na temat produkcji ryb w stawach, technologii, marketingu, który pozwolił na rozwój tego konkretnego gospodarstwa rybackiego. Dowiedzieliśmy się, że właściciel p. Piotr Suchoń zaczynał przygodę z rybami w 2003 roku od zera wiedzy na temat hodowli ryb. Z czasem jednak nabył – na zasadzie prób, błędów, pomocy okolicznych rybaków - wiedzy i umiejętności, która dzisiaj przyniosła ma sukces. Gospodarstwo Rybackie Stawy to znane miejsce w okolicy, chętnie odwiedzane przez: gości – prowadzi agroturystykę; wędkarzy, dla których jest przygotowane łowisko; dla gości restauracji, która serwuje własne, świeże ryby jako dania oraz ryby już przetworzone na miejscu: wędzone, czy przygotowane jako pasty rybne, paprykarz, itp. Właściciel, ciągle szuka rynków zbytu, to spowodowało, że udało mu się otworzyć 2 sklepy rybne w Krakowie, które dobrze prosperują.
    Pobyt w Olejarni Zagłoby i zapoznanie się z inną techniką tłoczenia oleju – bardziej tradycyjną, było ciekawym przeżyciem, także smakowym. Produkcja oleju w gospodarstwie nie wymaga wielkich przestrzeni dla urządzeń tłoczących olej, a jego smak jest nieporównywalny z olejem produkowanym przemysłowo na dużą skalę. Tu także rolnicy mogli dowiedzieć się jak z powodzeniem można rozszerzyć własny asortyment – nasiona do tłoczenia oleju można kupić, ale można także wprowadzić nową roślinę do własnego płodozmianu i uprawiać. Tu również spotkaliśmy się po raz kolejny z gospodarczym sklepikiem, który oferował produkty regionalne od okolicznych producentów. Jest to pomysł, jak można nawzajem się wspierać i w szerszym otoczeniu sprzedawać swoje produkty.
     W gospodarstwie, które oprócz podstawowej, typowej produkcji roślinnej założyło 4 ha plantację lawendy – Oaza Lawendy - grupa zapoznała się z technologią jej uprawy i przerobu w procesie destylowania olejku, produkcji hydrolatu i tworzenie ozdób z lawendy, a przy okazji degustacji lemoniady czy ciasta z lawendą. Tu także ciekawe spostrzeżenie, że dla uprawy lawendy, często nadaje się gleba, która nie sprzyja uprawie roślin typowo uprawowych – jest to więc sposób na wykorzystanie „słabej” gleby, bez zbytnich nakładów na nawożenie i ochronę.
      Ostatnie zwiedzane gospodarstwo „Kwaśne Wiśnie” zajmuje się produkcją różnych rodzajów serów z mleka koziego i krowiego niepasteryzowanego. Uczestnicy zapoznali się z technologią produkcji sera i własnoręcznie stworzyli ser od podstawy. Doświadczenie właścicielki p. Justyny przekonało wielu, że produkcja sera, co prawda, wymaga wiedzy i praktyki, ale w zasadzie jest dostępna dla każdego chętnego. Także hodowla kóz daje, oprócz trudu wiele satysfakcji i uciechy.
     W każdym z odwiedzanych gospodarstw rolnicy mieli okazję zadawać pytania i dowiadywać się szczegółów poszczególnych produkcji. Gospodarze chętnie dzielili się swoim doświadczeniem, uwagami, dawali rady zainteresowanym, czy tym, którzy już pierwsze kroki postawili w danej dziedzinie. Uczestnicy mieli okazję poddać się refleksji – „w którą stronę pójść” i co wprowadzić nowego we własnym gospodarstwie, jak zwiększyć atrakcyjność swoich produktów i usług, bazując na własnych zasobach i jak chronić gospodarstwo przed utratą płynności finansowej. Odwiedzeni przez nas gospodarze często wspominali, ze mieli ciężkie chwile, kiedy chcieli zrezygnować, na szczęście nie poddali się i obecnie można mówić, że osiągnęli sukces. Ta wymiana wiedzy była dwukierunkowa i ubogacająca dla odwiedzanych i odwiedzających.
     Wśród uczestników wyjazdu studyjnego przewijała się wielość pomysłów na rozwój ich własnych gospodarstw, podniesienie poziomu własnej wiedzy, nabrania odwagi do działania i własnego rozwoju. Chcielibyśmy, aby ten wyjazd pomógł im postawić kolejny krok naprzód.

lawenda

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com