Barszcz, grzybowa, kapusta z grochem czy makiełki. Każdy region ma swój smak i nadzwyczajne zwyczaj świąteczne. Śnieg dodaje wyjątkowego klimatu świętą Bożego Narodzenia. Tak samo jak potrawy przygotowane na wigilie. Wiadomo że w każdym domu nie może zabraknąć barszczu a po produkty rolnicy sięgają do własnych ogródków, bo wtedy zupa jest najlepsza. A obok barszczu ważna jest również zupa grzybowa, koniecznie najpierw suszone dary lasu trzeba trzeba namoczyć dzień przed przygotowaniami, potem pokroić, ugotować, dodać przyprawy. Dobrym zwyczajem w Wigilię nie może zabraknąć uszek i pierogów, te według gustu mogą być z kapustą i grzybami albo z białym serem. Ważna jest również ryba jak i makiełki to tak zwane kluski z makiem.
Do własnoręcznie wykonanego makaronu dodaje się masę makową z miodem i bakaliami. Dania najlepiej przygotować według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A daia potrawy we własnej kuchni smakują najlepiej. Dzięki temu dba się o tradycję i kultywuje dawne zwyczaje.
Źródło:https://www.gov.pl/web/kultura/bozenarodzenie