^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Oferta ŚODR

Konkurs Zero Waste - mamy Laureatki !!!

jadzia1

Konkurs „Zero food waste – nie marnuję żywności” ogłoszony przez NIKiDW, o którym pisaliśmy wcześniej, a zachęcający do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach, dobiegł końca.

Do konkursu zgłosiliśmy z terenu powiatu zawierciańskiego 7 potraw i produktów. Pomysłów było znacznie więcej, ale niestety nie mieliśmy kompletnej dokumentacji zdjęciowej . Bardzo się cieszymy , bo mamy aż 2 laureatki ( I i III miejsce w kategorii Zapiekanka (J. Machelska, B. Beleć) i prezent finansowy. 😊

Zbieranie i typowanie przepisów dało nam dużo radości i pomysłów na zagospodarowanie żywności „do końca” i tematy już realnych szkoleń i pokazów, na które czekamy.

Kreatywność w kuchni nie ma końca, a miło widzieć jak wraca się do przepisów naszych Babć i Mam.

Poniżej prezentujemy przepis na chlebowo – chałkowy jabłecznik (można tu użyć każdego rodzaju pieczywa, choć z chałką jest najdelikatniejszy) Pani Jadwigi Machelskiej, która zdobyła I miejsce.

Składniki:

- 2 szkl. mleka

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki miodu

- 3 jabłka (mogą być już podwiędnięte; odkroić uszkodzenia i pokroić w kostkę))

- 3 jajka

- 5 kromek suchego chleba (pokroić w kostkę, można odkroić skórkę)

- 6 kromek suchej chałki

- rodzynki ( wg uznania)

- cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Mleko zagotować, dodać masło i miód. Wymieszać aby wszystko się dobrze rozpuściło. Lekko przestudzić. Następnie dodać jajka i dobrze wszystko razem wymieszać lub roztrzepać. Uzyskaną mieszaniną zalać pokrojony chleb i chałkę, można już także dodać rodzynki. W zależności od twardości chleba odczekać 10 - 15 minut. Przygotowaną formę wysmarować masłem (jak to jest blaszka to można wyłożyć ją jeszcze papierem do pieczenia). Do masy dorzucić skrojone w kostkę jabłka i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i następnie wyłożyć do formy.

Pieczemy w temperaturze 180 C przez 30 – 40 minut

 jadzia3

 Spróbujcie, a zobaczycie, że nikt nie uwierzy , że to  z resztek chleba czy innego czerstwego pieczywa. Przepisy na wykorzystanie np. mięsa z rosołu lub ziemniaków niebawem.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com