W październiku odbyło się szkolenie na temat „hodowli bydła mięsnego” na przykładzie szkockiej prymitywnej rasy „Highland”. Szkolenie odbyło się w zagrodzie edukacyjnej „Kudłaty Zakątek” w Żorach, w której utrzymywane jest stado liczące 18 sztuk bydła „Highland cattle” - szkockiej rasy wyżynnej. Jest to stara szkocka rasa bydła, cechująca się długimi rogami i kudłatą, często rudą sierścią. Rasa powstała w wyniku krzyżówki dwóch ras, czarnej i rudej, a współcześnie, szkocką rasę wyżynną cechuje duża różnorodność barw.
Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na niskie temperatury, oraz odporności na choroby, a także małej wybredności w żywieniu. Przed zimnem chroni je gruba, kudłata sierść, a nie warstwa tłuszczu, dzięki czemu ich mięso jest chudsze niż tradycyjna wołowina.
Mięso pozyskiwane ze zwierząt rasy Highland charakteryzuje się wysokimi walorami kulinarnymi – jest soczyste, marmurkowate, a dodatkowo posiada niską zawartość cholesterolu i małą ilość tłuszczu okrywowego.
W gospodarstwie każda krowa i byczek, ma własne imię, a zwierzęta traktowane są jak pupile. Przewodniczką stada jest krowa Telimena. Gospodarze – państwo Lennert mają wielkie serce do zwierząt, a więc często zdarzają się tzw. adopcje. Co jakiś czas trafiają do nich różne zwierzęta w tarapatach. W Kudłatym Zakątku zyskują dobry dom i przyjaciół. W ten sposób w gospodarstwie uzbierało się całkiem spore zoo, w którym mieszkają m.in.: konie, kucyki, osioł - Agata, kozioł Mieczysław i owce (Kudłaty Gang), a także spora ilość drobnego inwentarza: ozdobne kury, króliki, żółwie.
W gospodarstwie prowadzi się także produkcję ekologicznych olejów: lnianego, z czarnuszki i ostropestu. Prowadzony jest Rolniczy Handel Detaliczny w zakresie mięsa wołowego i olejów leczniczych (tłoczonych na zimno)
Gospodarze chętnie przyjmują wycieczki, a także opowiadają o gospodarstwie, zwierzętach i leczniczych właściwościach olejów tłoczonych na zimno. Dostępna jest także strona na fb. pod nazwą „Kudłaty Zakątek”