^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

WIELKANOCNE STOŁY W PIETROWICACH WIELKICH

XI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych który, odbył się w Pietrowicach Wielkich 17 marca 2018 r w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i prezentację regionalnych potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych przepisów i receptur . Szczególną cecha naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność. W każdej gminie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne dla niej potrawy ,których każda może stać się kulinarna specjalnością. Organizatorami konkursu był :Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu , Urząd Gminy Pietrowice Wielkie i Powiat Raciborski .

W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 15 sołectw gmin powiatu raciborskiego. Gmina Pietrowice Wielkie sołectwa – Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Maków, Gródczanki, Samborowice, Cyprzanów, Amandów, Gmina Nędza sołectwo -Nędzą, Gmina Krzyżanowice sołectwo- Owsiszcze, Gmina Kornowac- sołectwo Rzuchów, Gmina Kuźnia Raciborska-sołectwo Kuźnia Raciborska, Gmina Krzanowice sołectwo – Borucin, Gmina Rudnik sołectwo - Gamów. Swoją obecnością na konkursie zaszczycili nas zaproszeni goście - Poseł Gabriela Lenartowicz, Marek Dziubek Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Anna Szymik Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów, Starosta Ryszard Winiarski, Janusz Wita Wiceprzewodniczący Sejmiku Śląskiego, Grzegorz Wolnik Wiceprzewodniczący Sejmiku Śląskiego, Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin i sołtysi. Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitali: Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Poseł Gabriela Lenartowicz, Starosta Ryszard Winiarski, Dyrektor ŚODR w Częstochowie Marek Dziubek, Anna Szymik Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów, Janusz Wita i Grzegorz Wolnik Wiceprzewodniczący Sejmiku Śląskiego. W przerwie wystąpiły Rzuchowianki i   młodzież ze szkół gminy Pietrowice Wielkie. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Stoły były świątecznie przystrojone. Na stołach pojawiały się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne. Rolady mięsne nadziewane śliwkami i warzywami, rolady z łososia nadziewane szpinakiem, rolady śląskie, kaczka faszerowana, drobiowe łódeczki paszteciki, schab z żurawiną, chleb ziarnisty z kiełbasą, galarety warzywno –mięsne, pierogi nadziewane różnym farszem, tradycyjny żurek, Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie oceny pięknie przystrojonych stołów i smacznych potraw. Panie ciekawie opowiadały o prezentowanych daniach świątecznych. Jury oceniła wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym bez wyróżnień. Nagrody i dyplomy wręczali; Wójt Gminy Andrzej Wawrzynek, Poseł Gabriela Lenartowicz, Dyrektor ŚODR w Częstochowie Marek Dziubek, Anna Szymik Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie oddział Mikołów.

Fundatorem nagród był – Powiat Raciborski, Bank Spółdzielczy z Raciborzu, Apteka Nędza, Młyn Cyprzanów, RSP Cyprzanów, RSP Kornice, RSP Pietrowice Wielkie RSP Maków, oraz SUR i Ś z Raciborza

Wszystkim, którzy przyczynili się do pomocy zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych w imieniu organizatorów serdecznie dziękuję.

 1010262 1010407 1010257 1010293 1010239 1010387 1010445

Fot. K.Kwaśniewska

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com