W ubiegłą niedzielę 7 lipca 2024 roku na rynku w Jaworznie odbył się I etap Bitwy Regionów, tegorocznej edycji wydarzenia w województwie Śląskim.
Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Będzinie wystawił swoje stoisko promocyjne. Nasi doradcy udzielali konsultacji w sprawach dopłat bezpośrednich oraz wniosków inwestycyjnych.
W wydarzeniu udział wzięło 20 Kół Gospodyń Wiejskich, wystawiając swoje stoiska promując tym tradycje kulinarne regionu. Każde z Kół przygotowało potrawę konkursową, która była oceniana przez wybitne Jury.
Finaliści edycji z Jaworzna
miejsca
1. KGW Niegowoniczki "Jura"
2. KGW Preczów
3. KGW Irządze
Powiat Będziński reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Preczowa zajmując wysoką II lokatę z potrawą konkursową Gęsia Pipka, czyli szyja gęsia faszerowana watróbką drobiową smażoną na słonince z cebulką, podlewana Prosecco, a następnie wyrobiona z mielonym mięsem wieprzowym. Skórki z gęsiej szyjki zostały nadziane powyższym farszemi gotowane przez około 6 h w niskiej temperaturze w tłuszczu gęsim, czyli konfitowane. Do tego została podana pieczonka zagłębiowska na pieczonej kapuście i sos z podgrzybka.
To znakomita okazja do poznawania tradycji kulinarnych i odkrywania bogactwa regionalnej kuchni.