Ubój cieląt w gospodarstwie. Rolnik może ubić cielę do 6 miesiąca życia, trzodę, kozę i owcę na terenie własnego gospodarstwa lub w innym gospodarstwie, które zostało zarejestrowane przez Inspekcję Weterynaryjną do usługowego uboju zwierząt. Mięso pochodzące z takiego uboju można wykorzystać jedynie na użytek własny.
Nie ma limitu liczby cieląt poddanych ubojowi w gospodarstwie w ciągu roku i obowiązku badania przed i poubojowego. Cielęta powinny być zdrowie i prawidłowo zidentyfikowane. Jeżeli były leczone, ubój jest możliwy po upływie okresu karencji produktu leczniczego.
Aby móc legalnie ubić cielę, należy przejść bezpłatne szkolenie teoretyczne, organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii, które będzie potwierdzone zaświadczeniem. Nie ma obowiązku odbycia praktyki w rzeźni.
Ponadto należy:
Zwrócić paszport lub duplikat paszportu do ARiMR.