Nadzwyczajne środki unijnego wsparcia będą przyznawane w odniesieniu do następujących produktów, niezależnie od sposobu ich uprawy:
- pomidory,
- marchew,
- kapusty,
- słodka papryka,
- kalafiory i brokuły,
- ogórki,
- pieczarki,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- owoce miękkie (maliny, porzeczki czarne, białe lub czerwone, żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium),
- winogrona stołowe,
- kiwi.
Produkty wycofane z rynku mogą być przeznaczone na:
- bezpłatną dystrybucję,
- spasanie,
- przetwórstwo na bioetanol przeznaczony na cele nieżywnościowe,
- przetwórstwo na biogaz,
- zielone zbiory i niezbieranie.
Najwyższą stawkę płatności otrzymają producenci rolni przeznaczający owoce i warzywa na bezpłatną dystrybucję. Maksymalne kwoty wsparcia dla produktów objętych nadzwyczajnym wsparciem Unii Europejskiej (w zł/kg) podane są w poniższej tabeli.
Wymienione wyżej działania obejmują okres od dnia 18 sierpnia do dnia 30 listopada 2014 r. Uprawnionymi do otrzymania wsparcia są zarówno uznane organizacje producentów realizujące Program Operacyjny, jak i pozostali producenci. Rekompensaty przysługujące za przeprowadzone działanie będą wypłacane później.
Z uwagi na bardzo ograniczony budżet, jaki Komisja przewiduje na wsparcie producentów, który wynosi 125 mln EUR dla wszystkich państw członkowskich i możliwe szybsze, tj. przed dniem 30 listopada br. jego wyczerpanie, istotne jest jak najszybsze i rzetelne przekazywanie powiadomień dotyczących wybranego działania oraz ilości produktów i powierzchni nim objętych do właściwych oddziałów terenowych Agencji Rynku Rolnego.
źródło: http://www.minrol.gov.pl