Wykorzystanie owoców z ogrodu w kuchni jest naturalną czynnością do wzbogacenia diety witaminowej i dekorowania potraw. Mając choćby maleńki ogródek i uprawiając w nim niewielkie krzewy owocowe, możemy zawsze dysponować świeżą przekąską lub niewielką ilością owoców do dekorowania lodów, galaretek czy ciast. Należą do tej grupy roślin maliny, jeżyny, borówki, winogrona, truskawki, jagody kamczackie, porzeczki, jeżyny, aronia i inne.
Fantastycznym rozwiązaniem do ogrodu są maliny. Dużą popularnością cieszą się również porzeczki białe, czerwone i czarne. Owocami, którymi można zajadać się w przydomowym ogrodzie są również agrest i aronia. Posiadają one wiele wartości odżywczych. Ważnymi krzewami owocowymi o fantastycznych walorach zdrowotnych są borówka amerykańska i jagoda kamczacka. Ciekawym krzewem owocowym do ogrodowej przestrzeni są również jeżyny. Bardzo dobrze rozrastają się, trzeba kontrolować ich wielkość, aby zbytnio na zajęły przestrzeni na działce, jeżeli mamy w tym zakresie ograniczenia. Nowatorskim pomysłem do ogrodu jest także czarny bez. Można z niego stworzyć żywopłot, a z owoców przyrządzić pełne witamin przetwory.
Propozycji jest naprawdę sporo. Wszystko zależy od upodobań, potrzeb oraz ilości miejsca, którą ma się do dyspozycji. Co ważne, trzeba pamiętać, że o krzewy i drzewa owocowe należy dbać. Niezbędne jest ich nawożenie, a także ochrona przed szkodnikami. Trzeba również pamiętać o regularnym zbieraniu owoców. Tylko wtedy ma sens ich wsadzanie i uprawianie.