W przyzagrodowym chowie drobiu zaleca się:
1.Karmienie i pojenie w pomieszczeniach zamkniętych aby nie było dostępu do paszy i wody dzikiego ptactwa;
2.Przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, tak aby uniemożliwić kontaktów z dzikim ptactwem;
3.Odizolowanie od innego drobiu kaczek i gęsi;
5.Nie używać do pojenia i czyszczenia kurników wodą pochodząca spoza gospodarstwa (zbiorniki wodne, rzeki);
6.Zgłaszać lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanych objawów, które mogą nasuwać podejrzenie choroby np. spadek nieśności , nagłe lub zwiększone padnięcia drobiu;
7.Mycie rąk wodą z mydłem po każdorazowym kontakcie z drobiem ;
8.Uzywanie odzieży i obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu ;
9.Osoby utrzymujące drób w chowie przyzagrodowym nie powinny być zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.
Opracowano na podstawie biuletynu informacyjnego 1/2020 -materiały Głównego Inspektoratu Weterynarii.