^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
5
6
7
10
11
12
13
14
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
30

Zalecenia dotyczące bioasekuracji dla drobnotowarowych hodowców drobiu przed wirusem zjadliwej grypy ptaków (HPAI).

W przyzagrodowym chowie drobiu zaleca się:

1.Karmienie i pojenie w pomieszczeniach zamkniętych aby nie było dostępu do paszy i wody dzikiego ptactwa;

2.Przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, tak aby uniemożliwić kontaktów z dzikim ptactwem;

3.Odizolowanie od innego drobiu kaczek i gęsi;

  1. Przechowywanie paszy w zamkniętych pomieszczeniach , szczelnie przykrytych (dotyczy to również zielonki );

5.Nie używać do pojenia i czyszczenia kurników wodą pochodząca spoza gospodarstwa (zbiorniki wodne, rzeki);

6.Zgłaszać lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanych objawów, które mogą nasuwać podejrzenie choroby np. spadek nieśności , nagłe lub zwiększone padnięcia drobiu;

7.Mycie rąk wodą z mydłem po każdorazowym kontakcie z drobiem ;

8.Uzywanie odzieży i obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu ;

9.Osoby utrzymujące drób w chowie przyzagrodowym nie powinny być zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.

Opracowano na podstawie biuletynu informacyjnego 1/2020 -materiały Głównego Inspektoratu Weterynarii.DSCF0484