W tradycjach wschodnioazjatyckich wapń w postaci substancji bogatych w minerały takie jak muszla, ostrygi, fluoryt, kalcyt i skamieniałe kości zwierząt są uważane w postaci lekarstwa, substancje te występują w składzie receptur na bezsenność, pragnienie, stany niepokoju, oraz różne objawy nadmiaru gorąca. We wschodniej praktyce leczniczej stosuje się je w celu lepszego funkcjonowania nerwów i serca. Na dalekim wschodzie spożycie produktów mlecznych jest minimalne, a mimo to artretyzm i zły stan kości nie są głównym problemem zdrowotnym. Chińczycy spożywają muszlę ostrygi(bogaty w wapń suplement diety)głównie w celach uspokajających i chłodzących. Problemy z kośćmi są natomiast leczone poprzez poprawę działania zespołu nerek i nadnerczy, dzięki zastosowaniu różnego rodzaju ziół i pożywienia. Niektóre z nich zawierają znikome ilości wapnia, ale kilka z nich obok leczenia nerek to też substancje budujące kości.
Źródłem problemu przyswajalności są pewne czynnik metabolizmu wapnia:
• Odpowiednia ilość w wyżywieniu magnezu
• Odpowiednia ilość w wyżywieniu witaminy A, C,D,K
Przyswajalność wapnia to pełnowartościowa – bogata w magnez dieta. Produkty takie jak:
• Suszone glony(wakame, kombu, kelp,hijiki i inne)
• Rośliny strączkowe(soja, soczewica; fasole takie jak mung, adzuki, czarna i lima;
• Pełne zboża(zwłaszcza gryka, proso, ziarna pszenicy, kukurydza, jęczmień, żyto, ryż
• Orzechy i nasiona, szczególnie migdały, nerkowce; orzechy laskowe i nasiona sezamu
• Produkty obfitujące w chlorofil, choć są spożywane w niewielkich ilościach, mają też duże znaczenie. Już sama obecność chlorofilu wzmaga przyswajanie wapnia.
• Spirulina(sinica) bogata w witaminy A, B, C, D, E, K.
Kiepskim źródłem magnezu są produkty pochodzenia zwierzęcego(nabiał, mięso, jaja); większość rafinowanej żywności ;np. biała mąka pszenna zawiera tylko 8% magnezu z przemielonego, pełnego ziarna pszenicy. Czekolada pomimo jednej z wyższych zawartości magnezu, porównywalnej do glonów nie jest dobrym źródłem Mg. Jest ona połączona z rafinowanym cukrem, uwodornionymi tłuszczami; oraz innymi nienaturalnymi i nienadającymi się do żywienia składnikami. Pomimo, że w ostatnim czasie pojawiły się czekolady o wysokiej jakości, to czekolada zawiera dużo kwasu szczawiowego oraz teobrominy(substancji podobnej do kofeiny). Nałogowe spożywanie czekolady utrudnia gospodarkę mineralną organizmu.
Nadmierne spożycie mięsa powoduje duże problemy z przyswajaniem i z uwstecznianiem wapnia. Ograniczenie spożywania mięsa hodowanego przemysłowo ze zwierząt tucznych. Zawiera ono kwas arachidonowy(prekursor powodujący stany zapalne prostaglandyny PGE2(która może zaburzyć kobiecą gospodarkę hormonalną). Nadmierne spożywanie mięsa, nawet tego hodowanego ekologicznie powoduje także utratę wapnia poprzez neutralizację tych kwaśnych pokarmów i wydalanie z organizmu. Ciemnozielone warzywa (kapusta włoska, jarmuż, produkty z zielonej trawy jęczmiennej i pszenicy, wodorosty i mikroalgi hamują produkcję PGE2.
Niezrównoważona suplementacja jest groźna dla organizmu, ponieważ powoduje utratę żelaza, manganu i cynku. Powoduje także nadmierne odkładanie się na kościach i tkankach(szczególnie nerek). Nadmiar wapnia może zostać przekazany płodowi w czasie ciąży.
Przyswajalność wapnia wzmaga krzem, zawarty w zrównoważonej diecie. Pożywienie bogate w krzem to: Ziarna zbóż. Oczyszczenie ziarna zbóż z otrąb, pozbywa je 90%zawartości krzemu(np. rafinacja cukru pozbawia krzem w 100%). Pełne ziarna zbóż to uzupełnienie o wspomniane wyżej minerały, Ca i Mg. Warzywa takie jak: sałaty, pasternak, gryka, proso, owies, brązowy ryż, zielone części mniszka, truskawki, seler, ogórek(najbardziej skórka); morele i marchew są także doskonałym źródłem krzemu i pozostałych witamin.