Hyzop lekarski jest niewysokim półkrzewem o wysokości do około 30 cm (możliwe jest osiągnięcie większych rozmiarów sadząc rośliny do pojemników), kwitnącym od czerwca do sierpnia. Inna nazwa rośliny to izap lekarski albo józefek. Nazwa hyzop wywodzi się z języka arabskiego (azzof) lub hebrajskiego (ezob), co znaczy święte ziele. Pierwotny obszar jego występowania ciągnął się od Hiszpania po Morze Kaspijskie i Iran. Obecnie uprawia się go w ogrodach, jest ziołem wabiącym pszczoły. Nie jest zbyt popularny, ustępuje innym roślinom zielarskim, ale warto go mieć na działce czy w ogrodzie przydomowym. Surowcem zielarskim są ulistnione łodygi zbierane podczas słonecznej pogody się w lipcu lub sierpniu. Suszy się je w miejscach cienistych rozpostarte cienką warstwą lub w zebrane w pęczki i zawieszone na sznurku. Surowiec ma korzenny lub gorzki smak. Ma działanie podobne do szałwii lekarskiej, Działa przeciwpotnie, przynosi ulgę podczas silnego kaszlu, chrypki czy zaflegmieniu. Świeże lub wysuszone ziele używane jest również jako przyprawa kuchenna. Dodawana jest do sałat, dań mięsnych lub zup jarzynowych.