Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców, apetycznie wyglądają pachną niesamowicie i rewelacyjnie smakują oraz orzeźwiają i mają właściwości lecznicze.
Czereśnie zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i PP a także minerały K,P, Ca,Mg,S,Zn, Mn,Cu,Fe i J.
Zalety czereśni to odkwaszanie organizmu, oczyszczanie z toksyn, niskokaloryczność, regulacja procesów metabolicznych, przyśpieszenie perystaltyki jelit, poprawa krążenia i regulacja pracy serca, tworzenie i odbudowa kośćca, zębów i chrząstek, działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne i przeciwnowotworowe, poprawa wzroku.
Owoce te zawierają więcej jodu niż dorsze, toteż działają pozytywnie na tarczycę i wzmagają produkcję hormonów, zwłaszcza hormonu wzrostu u dzieci.
Czereśnie poprawiają stan skóry, działają zbawiennie na stawy, leczą artretyzm,obrzęki, bóle pleców,kolan i palców. Odmładzają tkanki, poprawiają stan włosów i paznokci, spowalniają starzenie, gdyż zawierają antyoksydanty i unieczynniają wolne rodniki.
Czereśnie należy jeść przez 2-3 tygodnie około 250 g dziennie, najlepiej jako ostatni posiłek.Nie powinno się ich jeść na czczo, popijać wodą i przed mięsnym posiłkiem.
Cieszmy się owocami sezonowymi i smacznego.