W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju zwierząt gospodarskich. Proponowane zmiany dotyczą ułatwień w zdobywaniu kwalifikacji przez osoby, które będą dokonywać uboju zwierząt kopytnych na użytek własny.
Uboju cieląt w wieku do 6 miesiąca życia, świń, owiec i kóz na użytek własny będzie mogła dokonać osoba pełnoletnia, która posiada odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek bólu, cierpienia czy niepokoju. Wymagany poziom kwalifikacji potwierdzi zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie przez powiatowego lekarza weterynarii, lub na jego zlecenie przez inny podmiot. Produkty uzyskane w związku z ubojem na użytek własny nie będą być mogły umieszczane na rynku.
Powyższe wymagania nie dotyczą uboju drobiu, zajęcy i królików poza rzeźnią na potrzeby własnej konsumpcji domowej
Jeżeli ubój drobiu, zajęcy i królików na terenie gospodarstwa dotyczyć będzie bezpośredniej dostawy małych ilości mięsa przez producenta konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym dostarczającym takie mięso bezpośrednio producentom końcowym w formie mięsa świeżego, to osoby dokonujące uboju będą musiały posiadać kwalifikacje analogiczne jak w przypadku uboju zwierząt kopytnych na użytek własny.
Zmiany zostaną wprowadzone wraz z nowelizacją rozporządzenia z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt.
Źródło: www.minrol.gov.pl