Tabela porównawcza odmian deserowych
Nazwa odmiany |
Pocho- dzenie |
Pora dojrze- wania owoców |
Plenność krzewów |
Barwa owoców |
Wielkość owoców |
Kształt jagód |
Wartość handlowa owoców |
Odporność na choroby |
Mrozo- wytrzy- małość |
Arkadia |
Ukraina |
10-20.09 |
|
jasnożółta |
duże |
jajowate |
wysoka |
podwyższona |
-21°C |
Kristály |
Węgry |
01-10.09 |
wysoka |
żółta |
średnie |
kuliste |
średnia |
wysoka |
-25°C |
Refren |
Węgry |
10-20.09 |
wysoka |
zielona |
średnie |
kuliste |
wysoka |
podwyższona |
-24°C |
Reform |
Węgry |
10-20.08 |
wysoka |
zielona |
średnie |
kuliste |
Średnia/ wysoka |
średnia |
-25°C |
Nero |
Węgry |
01-15.09 |
średnia |
granatowa |
średnie |
kulisto-elipsoid. |
wysoka |
śr. wysoka |
-24°C |
Muscat Bleu |
Niemcy |
10-20.09 |
średnia |
granatowa |
średnie |
elipsoidalny |
wysoka |
wysoka |
-24°C |
Boscoop Glory |
USA |
20-30.09 |
średnia |
fioletowo niebieska |
średnie |
elipsoidalny |
średnia |
|
-26°C |
Nazwa odmiany |
Pochodzenie |
Pora dojrzewania |
Plenność krzewów |
Zawartość cukru w moszczu w kg/100 l |
Barwa owoców |
Jakość wina |
Odporność na choroby |
Mrozo- wytrzymałość |
|
Bianca (mz) |
Węgry |
śr. wcz. 20-30.09 |
średnia |
18-22 |
żółta |
wysoka |
-25°C |
||
Freiminer (mz) |
Niemcy |
śr.późna 01-10-10 |
średnia |
19-22 |
różowa |
średnia |
-23°C |
||
Hibernal (mz) |
Niemcy |
śr. późna 01-10.10 |
wysoka |
16-22 |
jasno-zielona |
średnia |
-26°C |
||
Seyval Blanc (mk) |
Francja |
śr. późna 01-10.10 |
15-21 |
żółto-zielona |
wysoka |
-26°C |
|||
Johanniter |
Niemcy |
śr. późna 05-15.10 |
wysoka |
18-22 |
żółto- zielona |
wysoka |
-24°C |
||
Solaris |
Niemcy |
wczesna 05-15.09 |
średnia |
18-24 |
Żółto bursztynowa |
wysoka |
średnia |
-24°C |
|
mk - mieszaniec klasyczny,
mz - mieszaniec złożony,
Odmiany winorośli na wina czerwone - tabela porównawcza
Nazwa odmiany |
Pochodzenie |
Pora dojrzewania |
Plenność krzewów |
Zawartość cukru w soku w % |
Barwa wina |
Jakość wina |
Odporność na choroby |
Mrozo- wytrzymałość |
Marechal Foch (mk) |
Francja |
wczesna 10-20.09 |
wysoka |
18-22 |
czerwona |
wysoka |
|
-30°C |
Regent (mz) |
Niemcy |
śr. wcz. 20-30.09 |
średnia |
17-20 |
ciemno-czerwona |
|
wysoka |
-24°C |
Rondo (mz) |
Niemcy |
wczesna 10-20.09 |
wysoka |
17-19 |
czerwona |
|
średnia |
-23°C |
Zweigeltrebe |
Austria |
śr. późna 01-10.10 |
średnia |
15-18 |
czerwona |
|
niska |
-22°C |
mk - mieszaniec klasyczny,
mz - mieszaniec złożony,
v - odmiany Vitis vinifera
W Polsce można produkować doskonałe wina, świadczy o tym wciąż rosnące zainteresowanie coraz lepszymi polskimi winami, zarówno czerwonymi, jak i białymi oraz powstawanie nowych winnic rodzinnych, które zaczynają odnosić sukcesy na Polskim rynku win, zdobywają uznanie konsumentów, odnoszą sukcesy w konkursach degustacyjnych i konwentach winiarskich. Doskonałe wino wymaga jednak sporych umiejętności, ciężkiej pracy i wiedzy oraz fachowego podejścia od pierwszego do ostatniego etapu produkcji.
W naszym województwie istnieje już kilka małych winnic, nie brakuje też ludzi z pasją do krzewów winorośli, którzy chcą rozwijać tę swoją pasję. Warunki klimatyczne, pomijając części górskie województwa, też są przyzwoite. Istnieje wiele miejsc doskonale nadających się nawet do uprawy odmian bardziej szlachetnych, wymagających łagodniejszego klimatu.