^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Racjonalne zagospodarowanie słomy zostawionej na polu

W gospodarstwach prowadzących tylko produkcję roślinną lub utrzymujących zwierzęta w systemach bezściołowych istnieje problem racjonalnego zagospodarowania słomy. Słoma pozostawiona na polu utrudnia bowiem przeprowadzenie uprawek pożniwnych. Należy ją odpowiednio zagospodarować , bo jest to doskonałe źródło materii organicznej , która wprowadzona do gleby korzystnie wpływa na jej strukturę oraz reguluje stosunki wodno-powietrzne. Szacuje się, że po zbiorze zbóż, roślin strączkowych i rzepaku na powierzchni hektara pola pozostaje średnio 5 t słomy. Przed wprowadzeniem do gleby słoma powinna być dokładnie pocięta i równomiernie rozrzucona na całej powierzchni pola. Kawałki pociętej słomy powinny mieć długość 3-10 cm. O tym jak starannie słoma jest pocięta zależy bowiem szybkość jej rozkładu w glebie. Źle rozdrobniona i przyorana słoma utrudnia siewy i wschody roślin. W przyorywanej słomie wnoszone są składniki pokarmowe, w szczególności potas, fosfor, wapń, magnez oraz mikroelementy, które w miarę postępującego rozkładu mogą być ponownie wykorzystane przez rośliny. W celu przyspieszenia rozkładu słomy , na pociętą i rozdrobnioną słomę należy zastosować nawozy azotowe.

Zapobiegnie to również pobieraniu przez mikroorganizmy azotu glebowego.

 

HPIM6057

Zaleca się zastosować około 8 kg N na każdą tonę przyoranej słomy. Mogą być stosowane wszystkie nawozy azotowe z wyjątkiem tych o spowolnionym działaniu oraz nawozy naturalne. Najbardziej przydatne są nawozy płynne np. RSM – roztwór saletrzano – mocznikowy, które umożliwiają równomierne pokrycie słomy. 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com