W ubiegłym tygodniu KGW Mysłowianki zakończyło realizację zadania „Kulturalny przystanek u Mysłowianek” współfinansowanego z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego w ramach otwartego konkursu ofert „Kultywowanie Tradycji Lokalnych”.
W ramach projektu odbyły się 4 spotkania w siedzibie Koła, w Remizie OSP Mysłów, na których gospodynie przedstawiły nowe pomysły z ciekawymi smakami wg tradycyjnych receptur, bazujące na zdrowych lokalnych produktach.
Warsztaty były prowadzone przez Panie KGW. Przygotowane zostało również stoisko wystawiennicze z produktami i rękodziełem, które prezentowane było podczas spotkań oraz na Festiwalu „Polska od Kuchni”. KGW Mysłowianki znalazło się w gronie 27 kół z województwa Śląskiego, które w Warszawie reprezentowało gminę i woj. śląskie.
Pierwsze spotkanie odbyło się 10 września, podczas którego przygotowane zostało stoisko plenerowe na którym Mysłowianki zaprezentowały swój dorobek kulinarny i rękodzielniczy. Drugie spotkanie odbyło się 15 września w OSP w Mysłowie. Uczniowie i nauczyciele ze Szkoły Podstawowej SPSK w Mysłowie, krok po kroku poznali jak powstają specjały Mysłowskiego Koła. Podczas trzeciego spotkania pod koniec września, skupiono się na konkretnych przepisach i recepturach Gospodyń. Na ostatnim spotkaniu na początku października, Członkowie Koła przygotowali prezentację swoich produktów oraz zakupionego wyposażenia w ramach projektu: szafy chłodniczej, 6 zestawów plenerowych (ławki i stoły) oraz namiot plenerowy.
Realizowane zadanie pozwoliło na integrację mieszkańców miejscowości, gminy i województwa śląskiego, rozwijania pasji kulinarnych oraz poznawania tożsamości i tradycji wiejskiej, poprzez kulinaria i rękodzieło.
Źródło i foto: MGOPK w Koziegłowach.