W dniach 10-11 października 2017 roku przeprowadzone zostało szkolenie, pt. Dietetyka w chorobach żywieniowo-zależnych, zorganizowane przez CDR w Brwinowie. Szkolenie było skierowane dla doradców ODR i prywatnych oraz mieszkańców obszarów wiejskich.
W pierwszym dniu zostały poruszone tematy:
- dietoterapia i dietoprofilaktyka nadcisnienia tętniczego – czynniki dietozależne przyczyniające się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, wpływ spożycia sodu na wysokość ciśnienia krwi, terapia nadciśnienia tętniczego – dieta DASH, rola potasu w profilaktyce nadciśnienia oraz wybór produktów spożywczych.
- dietoterapia i dietoprofilaktyka chorób sercowo-naczyniowych – znaczenie żywienia przy powikłaniach miażdżycowych, wpływ tłuszczu i węglowodanów na nasilenie zmian aterogennych, prewencja chorób sercowo-naczyniowych.
Podczas drugiego dnia wykłady obejmowały zagadnienia:
- dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – przyczyny, skutki i rodzaje otyłości, postępowanie dietetyczne
- dietoterapia i dietoprofilaktyka cukrzycy – klasyfikacja, przyczyny, leczenie niefarmakologiczne, rola wybranych czynników żywieniowych na leczenie cukrzycy.
Po każdym z 4 bloków tematycznych przeprowadzone zostały ćwiczenia praktyczne dotyczące:
korzystania z informacji umieszczonych na etykietach produktów spożywczych w planowaniu diety dla osób z nadciśnieniem tętniczym, ustalenie przykładowych racji pokarmowych dla osób w zależności od czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ocena stanu odżywienia oraz ocena jakościowa z notowań ostatnich 24-godzin, przygotowanie przykładowej diety dla diabetyków.