12 marca br. odbyła się w XI Regionalna Prezentacja Potraw i Wyrobów Wielkanocnych w Hali Widowiskowo–Sportowej w Nowej Brzeźnicy, powiat pajęczański. Wśród licznie zaproszonych gości byli m.in.: parlamentarzyści, samorządowcy powiatowi i gminni, przedstawiciele urzędów i instytucji działąjących na rzecz wsi i rolnictwa, gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego, myszkowskiego i pajęczańskiego.
Stoisko Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie reprezentował Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, prezentując publikacje ŚODR i przybliżając rolnikom zakres działań Ośrodka.
Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich do prezentacji przygotowały się bardzo starannie. W dorocznym spotkaniu gospodynie postarały się, aby na stołach nie zabrakło niczego, co na Wielkanoc powinno zagościć w naszych domach. Był więc i cukrowy baranek, w koszyku pyszniły się pisanki, a na stole królowała wielkanocna baba i małe babeczki, mazurki, serniki. Pośród tych smakołyków rozstawiono półmiski z pasztetami, wędlinami domowej roboty i sałatkami. Serwowano barszcz z białą kiełbasą. Nie zabrakło też symbolu świąt wielkanocnych – jajka. Przygotowano je w przeróżnych, smakowitych kombinacjach. O tym, że potrawy były smaczne świadczył tłum ludzi przy każdym stole. Na Prezentacji Potraw i Wyrobów Wielkanocnych zostały przygotowane kolorowe stoiska na których zaprezentowano różne wyroby z wiór osikowych, palmy i stroiki wielkanocne. Można było podziwiać i zakupić koronkowe serwetki do koszyczków, baranki, zajączki, kwiaty i degustować smaczne potrawy wielkanocne. Przepiękną prezentację potraw wielkanocnych przygotowaną przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz wyroby rękodzieła artystycznego i sztukę ludową podziwiały setki gości i mieszkańców.
Od wieków każdy Boży Dar symbolizował co innego, uznanego przez ludową, jak i chrześcijańską tradycję. Zestaw tych darów się zmieniał, ograniczano ich ilość, aż pozostało tylko sześć, by ostatecznie powiększyć do siedmiu. Ten zestaw, przyjęty w okresie wczesnego romantyzmu, obowiązuje do dziś. W koszyku może być więcej potraw, ale tych siedem powinno się znaleźć obowiązkowo w koszyku wielkanocnym. Symbolizują bowiem treść chrześcijaństwa.
Chleb we wszystkich kulturach ludzkości był i jest pokarmem podstawowym, niezbędnym do życia. Gwarantował dobrobyt i pomyślność. Wśród chrześcijan zawsze był symbolem nad symbolami - przedstawia bowiem Ciało Chrystusa. Jeżeli pieczono wiele odmian chleba, do kosza kładziono po dużej kromce każdego z nich.
Jajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Tę symbolikę rozpowszechnili w Polsce niemieccy zakonnicy. Wywodzi się ona z dawnego zakazu spożywania jaj podczas Wielkiego Postu. Jajka na stół powracały ponownie w Wielkanoc.
Sól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. Bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy.
Wędlina zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek, bo przecież nie każdy mógł sobie pozwolić na ten szczególny pokarm. Kiedyś był to choćby plaster szynki, a od XIX wieku słynna, polska kiełbasa.
Ser jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych. Ser jest bowiem produktem mlecznym, pochodzącym od krów, owiec i kóz.
Chrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność działania.
Ciasto do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto "reprezentowane" było głównie przez wielkanocną babę, a jej nieudany wypiek był wielką kompromitacją. Szanowni Państwo zadbajmy o tradycję niech w wielkanocnym koszyku zagości siedem Bożych darów.