^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
5
6
9
11
Data : piątek, 11 październik 2019
12
13
14
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zioła dobre na trawienie

Dolegliwości trawienne to problem wielu ludzi. Sprzyjają im ciężkostrawne dania takie, jak: bigos, flaki, potrawy z fasoli czy bobu oraz tłuste mięsa. Przygotowując codziennie posiłki możemy przeciwdziałać problemom jelitowym  stosując odpowiednia kompozycje roślinne z wykorzystaniem m. in. kminku, mięty pieprzowej oraz melisy. Zioła na trawienie usprawniają pracę jelit i żołądka oraz zmniejszają bóle brzucha. Pozwalają uniknąć leczenia farmakologicznego, wiążącego się z większą ilością działań ubocznych. Do gatunków ziół, które powinny się znaleźć w każdej domowej apteczce należą:

  • kminek foto
  • - Kminek zwyczajny – przyprawa o specyficznym, dość ostrym aromacie i szczypiącym smaku.
  • - Mięta pieprzowa – zawiera olejki eteryczne, garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Najczęściej stosowanymi naturalnymi lekami na bazie mięty pieprzowej są nalewka i napar. Napar z liści mięty pomaga w przypadku nieżytów żołądka i jelit, zwłaszcza we wzdęciach i niestrawności. Przygotowuje się go poprzez zalanie 1 łyżeczki rozdrobnionych, suchych liści szklanką wrzącej wody i parzeniu pod przykryciem 15-20 minut. Po przecedzeniu należy pić 2-3 razy dziennie po 2/3 szklanki. Popularnym lekiem doraźnym są krople miętowe, działające rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit uśmierzając ból. Choremu podaje się 20-30 kropelek rozpuszczonych w łyżce stołowej wody.
  • - Melisa lekarska – ma przyjemny, cytrynowy zapach, który zawdzięcza m.in. olejkom lotnym. Są w nich m.in.: garbniki, śluzy, gorycze i mikroelementy, w tym miedź. Melisa jest znana z działania uspokajającego, dlatego stosuje się ją w zaburzeniach żołądkowych. Szczególnie polecany jest napar z ziół na trawienie w proporcji: 2 płaskie łyżeczki mięty i jedna melisy. Herbatę należy odstawić pod przykryciem na 20 minut i pić po przecedzeniu.

Więcej informacjina temat ziół przynoszących ulgę w problemach trawiennych zamieścimy w Śląskich Aktualnościach Rolniczych".