^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Projekty KSOW

„ EKO JEMY- NIE MARNUJEMY”

22

„EKO JEMY- NIE MARNUJEMY” to nazwa projektu realizowanego przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej w ramach KSOW. W ramach projektu został sporządzony raport poświęcony marnotrawieniu żywności w kontekście rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce.

Według dostępnych szacunków, wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce w 2018 r. przekroczyła wartość 1 mld zł, a tempo jego wzrostu szacuje się na 15% - 20% rocznie. Jednocześnie rynek ten jest ponad 10-krotnie mniejszy niż średnio w UE. Zauważa się jednak wzrastające zapotrzebowanie na żywność ekologiczną, przy jednoczesnej tendencji marnotrawienia jedzenia. Według danych FAO na świecie marnuje się około 1/3 wytwarzanej żywności, czyli ok. 1,3 mld ton, z tego 88 mln ton w samej UE. Problem ten dotyczy również Polski, gdzie wg dostępnych danych marnuje się ok 9 mln ton jedzenia rocznie.

Z przeprowadzonych w ramach projektu badań rynku wynika, że najważniejsze powody, dla których konsumenci nabywają produkty ekologiczne są :

- względy zdrowotne (62,9%),

- smak (40%)

- ochrona środowiska (28,6%).

Zgodnie z globalnym Celem Zrównoważonego Rozwoju ONZ nr 12.3 należy do 2030 roku zmniejszyć o połowę globalną ilość marnowanej żywności per capita w sprzedaży detalicznej i konsumpcji oraz zmniejszyć straty żywnościowe w procesie produkcji i dystrybucji, w tym straty powstałe podczas zbiorów. Potrzeba ta odnosi się do wszelkiego rodzaju żywności, niezależnie od jej oznaczenia określonym systemem jakości.

Źródło: www.ksow.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com