^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

10 LUTEGO - ŚWIATOWY DZIEŃ SUCHYCH NASION ROSLIN STRĄCZKOWYCH

dietetycy.org.pl ziarna roślin strączkowych

 

Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Dzień ten obchodzony jest od 2016r, a celem tego święta jest zwrócenie uwagi na korzyści, jakie przynosi uwzględnianie w diecie i spożywanie nasion roślin strączkowych.

Ziarna roślin strączkowych zgodnie z opiniami ekspertów w zakresie żywienia są:

- bogate w białko- najwięcej białka zawierają suche ziarna soi i soczewicy, następnie grochu i fasoli;

- bardzo pożywne i bogate w węglowodany;

- zawierają duże ilości błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu;

- bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe;

- zawierają żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas, a także witaminy z grupy B;

- są też skarbnicą substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów.

Mimo znacznych korzyści wynikających z uwzględniania ziaren roślin strączkowych w diecie, nie zaleca się spożywania ich przez osoby cierpiące na choroby tarczycy czy też wykazujące dolegliwości związane z tzw. wrażliwym żołądkiem bądź refluksem.

 

W kontekście praktyki rolniczej uwzględnienie w płodozmianie upraw roślin strączkowych pozwala na wzbogacenie gleby w próchnicę oraz poprawia żyzność gleby.

Warto podkreślić, że zgodnie z przepisami obowiązującej Dyrektywy azotanowej ilość azotu działającego pozostającego po uprawie roślin bobowatych w czystym siewie jako przyorane resztki pożniwne w plonie głównym wynosi 30kg/ha, a przyorane resztki pożniwne jako międzyplon wynosi 15kg/ha.

Natomiast przyorane całe rośliny na zielony nawóz pozwalają na wzbogacenie gleby w przypadku grochu o 77kg N/ha. Jeśli przyorane zostałyby całe rośliny uprawiane jako międzyplon to średnio wnoszą one 30kg N/ha.

Uprawiając bobowate w mieszankach z trawami lub zbożami w plonie głównym i przyorując całe rośliny wnosimy do gleby 50 kg N/ha.

Poprzez uprawę roślin posiadających głęboki system korzeniowy przyczyniamy się też do ograniczenia erozji wodnej, dzięki ułatwionemu przenikaniu wód opadowych w głąb profilu glebowego.

Źródło:

"Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu"

www.bimkal.pl

www.dietetycy.org.pl

Zdjęcie pochodzi ze strony: www.dietetycy.org.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com