^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

2021 MIĘDZYNARODOWYM ROKIEM OWOCÓW I WARZYW

Banner MDOiW 1B

Poprzedni 2020 rok ogłoszony był Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin. Natomiast Rok 2021 został ustanowiony przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Nie bez przyczyny należy podkreślić znaczenie owoców i warzyw, które powinny stanowić bardzo ważny składnik diety każdego człowieka. Zaleca się, aby one stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia. Mimo, iż owoce i warzywa są tak ważne Polacy spożywają ich tylko 280 gramów dziennie, podczas gdy przeciętny Europejczyk konsumuje ich ok. 340g.

Należy podkreślić, iż owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak: rak, cukrzyca, choroby serca czy otyłość.

W ramach obchodów Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw ONZ planuje szereg działań. Są to m.in. działania takie jak:

- Podnoszenie świadomości i kierowanie uwagi na wartości odżywcze oraz zdrowotne spożywania owoców i warzyw,

- Promowanie zróżnicowanej, zbilansowanej oraz zdrowej diety i stylu życia poprzez spożycie owoców i warzyw,

- Zmniejszenie strat/ odpadów owoców i warzyw w systemach żywnościowych,

- Dzielenie się najlepszymi praktykami w zakresie m.in. promocji konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz integracji drobnych gospodarstw z lokalną, regionalną i globalną produkcją.

Aby zadbać o urozmaicenie diety warto wprowadzić w życie następujące zasady: Należy pamiętać o tym, iż owoce i warzywa powinny być obecne w każdym posiłku, aby łącznie stanowiły połowę talerza i były połączeniem różnych kolorów, gdyż wspomniana różnorodność zapewni większą paletę składników odżywczych. Niech zatem 2021 rok upłynie pod znakiem wzrastającej świadomości o korzystnym wpływie spożywania owoców i warzyw na ludzkie zdrowie.

Źródło: www.sadyogrody.pl oraz www.fao.org

Zdjęcie pochodzi ze strony apetytnapolskie.com

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com