^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

JARMUŻ - ZIMOWE WARZYWO SEZONOWE

Jarmuż

Od kilku lat na stale gości na sklepowych półkach, pakowany osobno oraz jako składnik mieszanek warzyw liściastych. Taki sklepowy jarmuż pochodzi z upraw towaroch.

W Polsce jako warzywo jest znany od końca XIV wieku. Do niedawna niemal zupełnie niedoceniany i uprawiany tylko w niewielkiej ilości w ogródkach przydomowych jako warzywo dekoracyjne.

W podręczniku "Szczegółowa uprawa warzyw" dla studentów wydziałów rolniczych z 1977 roku widnieje zapis: " Spożycie tego warzywa należałoby w naszym kraju rozszerzyć, jarmuż ma bowiem wysoką wartość odżywczą, nie bez znaczenia jest też możliwość spożywania go późną jesienią i zimą". Wiele lat upłynęło od tego czasu, aż stał się w końcu zauważalny w sprzedaży i w diecie Polaków.

Obecnie jarmuż zaliczany jest do super warzyw, dzięki zawartości sulforanu , który jest silnym przeciwutleniaczem blokującym powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Jednak antyrakowe właściwości są zachowane w obróbce na zimno  oraz pod warunkiem odpowiedniej obróbki cieplnej (do 76oC przez 3-4 minuty). Zawiera również karotenoidy i duże ilości witaminy A,B,C,K oraz potas, wapń, żelazo i  bardzo mało kalorii.

Warto powrócić do uprawy jarmużu w ogrodach i na działkach. Ogromną zaletą tego warzywa jest jego mrozoodporność. Nie trzeba go zbierać i przechowywać, jak inne warzywa, lecz zrywać na bieżąco i w miarę potrzeby.

Jarmuż zbierane liście wg potrzeby

Zdj. Zbiór liści na bieżąco (zdj. Karina Krasoń)

Warto zaznaczyć, że jarmuż może być zbierany i spożywany w każdej fazie wzrostu. A przemarznięty jest smaczniejszy i delikatniejszy - traci swą nielubianą gorycz. Można śmiało stwierdzić, że jarmuż to zimowe warzywo sezonowe.

Roślina ta wykształciła zdolność przetrwania czasem wielkich mrozów. Może nawet zamarznąć. Po odwilży potrafi rozmrozić się i ponowić rozwój.

Po przemrożeniu zwiększa się w nim zawartość białka i cukrów, zmniejsza – witaminy C. Na pozostałe witaminy mróz nie ma wpływu.

Użytkowane są liście jarmużu, które  w zależności od odmiany mogą być jasnozielone, ciemnozielone lub fioletowo-purpurowe.

Opis botaniczny

Zielna, dwuletnia roślina o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym.

I rok uprawy – gruba i silnie rozwinięta łodyga wysokości 10-110 cm. Wokół rozeta liści 25 do 40 długich i kędzierzawych barwy zielonej lub fioletowej.

II rok uprawy – tworzą się pędy kwiatostanowe. Kwitnie i tworzy owoce – nasiona tak, jak inne rośliny kapustne.

Wymagania klimatyczne

Mniejsze niż inne rośliny kapustne. Wymagania cieplne – roślina bardzo wytrzymała na niskie temperatury. Najlepiej rośnie w trakcie zimnych miesięcy. Korzystny klimat morski: umiarkowana temperatura i duża wilgotność powietrza.

Wymagania glebowe

Gleba: gliniasto-piaszczysta. Plonuje też zadawalająco na glebach słabszych. Dobre są  gleby dość wilgotne. Jest bardziej wytrzymały na suszę niż inne rośliny kapustne. Optymalny odczyn gleby - pH 6,5 – 7.

Przedplon

Po roślinach wcześnie schodzących z pola (najpóźniej do końca lipca): ziemniak wczesny, szpinak sałata - jarmuż jest często uprawiany na zbiór późny. Aby uniknąć wystąpienia chorób roślin kapustnych, nie należy uprawiać jarmużu po innych kapustnych. Poza tym, rośliny kapustne konkurują ze sobą o składniki pokarmowe.

Wymagania pokarmowe

Wysokie, przy średnim plonie 25 t z 1ha pobiera 150 kg azotu (N), 40 kg fosforu (P 2 O 5), 200 kg potasu (K2O5) i 140 kg wapnia(CaO). Stosuje się podobne nawożenie, jak dla kapusty głowiastej białej. Jarmuż nie wymaga nawożenia organicznego. Niezbędną ilość próchnicy zaleca się wprowadzić do gleby przy nawożeniu przedplonu.

Uwaga: nie stosować nadmiaru nawożenia azotowego, bowiem pogarsza to wartość biologiczną tego warzywa.

Odmiany

Niskie – cechują się krótszym okresem wegetacji i większą odpornością na mróz

Wysokie – wykazują cechy przeciwne do odmian niskich

Do ogrodu i na działkę bardziej odpowiednie są odmiany niskie, które mniej są uszkadzane przez mróz.

Wybrane odmiany:

Nero di Toscana - niska (40-60 cm) bardzo plenna oraz dekoracyjna, często nazywa "czarną kapustą". Pochodząca z włoskiej Toskanii. Wygląda inaczej niż zwykły jarmuż. Ma charakterystyczne ogromne rozety składające się z wydłużonych, mięsistych, sztywnych i fantazyjnie ufryzowanych liści. Liście i ogonki liściowe są jadalne. Znosi temperaturę do -18°C.

Jarmuż Nero Dipng

Halbhoher Gruner Krauser - średnio wysoka (ok.70 cm), o bardzo charakterystycznych, mocno kędzierzawych liściach barwy zielonej. Znosi temperaturę do -18°C. Stanowi doskonały dodatek do koktajli.

Halbhoher Lechenzungen - średnio wysoka, blaszka liściowa silnie kędzierzawa, zielona. Liście smaczne, pozbawione goryczy. Nadaje się do spożycia na surowo w postaci surówek, jako dodatek do zup, nadaje się do zamrażania i wykorzystania jak szpinak.

Kadet - wysoka (60-80 cm) o mocno kędzierzawych liściach barwy zielonej. Znosi temperaturę do -15°C.

Kapral –  niska (40-60 cm) o ciemnozielonych, lśniących, mocno kędzierzawych liściach. Znosi temperaturę do -15°C.

Scarlet – wysoka (80-120 cm) o dekoracyjnych mocno kędzierzawych liściach barwy purpurowo-zielonej. Znosi temperaturę do -15°C. Można go posadzić w ozdobnej donicy lub na kwiatowej grządce. Odmiana bogata w zeaksantynę i luteinę chroniące plamkę żółtą oka przed działaniem promieni słonecznych. Stanowi doskonały dodatek do koktajli.

czerwony jarmużjpg

Zdj. Pixabay (szkarłatny kolor)

Rossignol – 60-70 cm liście silnie kędzierzawe. jedna z najwyżej cenionych odmian, dostępnych w sprzedaży na polskim rynku. Polecamy do zapiekania z dodatkiem tłuszczu oraz soli i spożywać w postaci zdrowych chipsów lub blanszować jak szpinak.

Krasnolud Zielony Curled – niska (20 do 40 cm). Doskonała do przydomowych warzywników. Smaczna odmiana, z której z powodzeniem można przygotować wiele odżywczych dań.

Metoda uprawy

W Polsce jarmuż uprawiany jest najczęściej z rozsady. Nasiona wysiewa się w maju – czerwcu. Ilość potrzebnych nasion na 1 ha potrzeba 600 g nasion, co daje na 100m2 - 6 g; na 10m2 – 0,6 g.

Po 6-8 tygodniach sadzi rośliny na miejsce stałe w rozstawie 50 x 40-50 cm lub 75 x 35 cm. Przy opóźnionym terminie uprawy, aby uzyskać zadawalający plon, należy zwiększyć zagęszczenie rozsady.

W uprawie towarowej  jarmuż uprawia się wprost z siewu do gruntu. Termin wysiewu nasion: sierpień-wrzesień w rzędy co 30 – 40 cm. Ilość potrzebnych nasion na 1 ha 2-3 kg. Zbiór: późna jesień i cała zima. W ten sposób uzyskuje się niezdrewniałe rośliny, które mogą być spożywane w całości (liście z łodygami).

Zabiegi pielęgnacyjne

Podobne jak w uprawie kapusty późnej. Wykonuje się odchwaszczenie , dokarmienie i spulchnienie gleby między roślinami. Przed sadzeniem należy uzupełnić ilość wody w glebie, bo jako przedplon, jarmuż zastaje niekorzystne warunki wilgotnościowe w glebie. Zaleca się również podlewanie  w drugiej połowie sierpnia i na początku września.

Ochrona

Zdecydowanie największym szkodnikiem jarmużu jest mączlik warzywny, zwany potocznie "białą muszką". To drobny, biały pluskwiak o długości do 1,5mm. Ciało pokryte jest białym, woskowatym nalotem. Larwy mączlika warzywnego są owalne, wypukłe, białawe. W ciągu roku pojawia się 3-5 pokoleń szkodnika. Samice zimują na dolnej stronie liści roślin żywicielskich. Jarmuż jest dla nich o tyle korzystny, że to "warzywo zimowe", często zbierane aż do przedwiośnia. Oprócz tego kędzierzawość liści zdecydowanie dobrze wpływa na usadowienie i utrzymanie się szkodników na ich spodniej stronie. Larwy i owady dorosłe wysysają sok z roślin. Na liściach tworzą się przebarwienia, a całe rośliny stają się osłabione. Zmniejsza się również ich wytrzymałość na susze. W czasie żerowania pozostawiają spadź, która jest pożywką dla grzybów sadzakowych.

Jarmuż mączlik

Zdj. Mączlik warzywny (zdj. Karina Krasoń)

Zalecane środki ochrony: Movento 100 SC, Emulpar 940 EC, Siltac EC, Monter. Stosowanie: po dokonaniu lustracji i stwierdzeniu osobników dorosłych i złóż jaj na dolnej stronie liści na 10 kolejnych roślinach.

Te same środki stosuje się przy wykryciu kolonii mszyc na 10 % roślin.

Na liściach jarmużu chętnie składają swoje jaja samice bielinka kapustnika. Trudniej niestety, niż na innych warzywach kapustnych, zobaczyć ich jaja. Gąsienice bielinka chętnie ogołocą liście jarmużu. Zaczynają od pozostawiania w liściach, a kończą zostawiając jedynie łodygi.

Zbiór:

uprawiany do spożycia w okresie jesienno-zimowym – zbiera się od października przez całą zimę, a nawet wczesną wiosną

odmiany średnio-wysokie zbiera się wielokrotnie. W miarę dorastania obcina się dolne liście, a łodygę z rozetą u góry można zostawić do wiosny. Z kątów liści wyrastają pędy o wysokiej wartości odżywczej.

Jarmuż z kątów liścijpg

Zdj. z kątów liści wyrastają pędy o wysokiej wartości odżywczej (zdj. Karina Krasoń)

uprawiany towarowo – zbiór jednorazowy. Ścina się nisko przy ziemi. Następnie usuwa się dolne żółte liście i skraca łodygi

uprawiany z siewu wprost do gruntu nadaje się do zbioru po 2 miesiącach

Zbiór jarmużu nie może odbywać się w dni deszczowe, bo mokre liście szybko się zagrzewają i  żółkną. Po zbiorze należy przeznaczyć go od razu do spożycia lub sprzedaży. Możliwe jest przechowywanie całych roślin do 4 tygodni w temperaturze 0°C.

W Polsce, zwłaszcza w miesiącach zimowych, spożycie warzyw jest najczęściej mniejsze i mało urozmaicone. Zima to czas, aby wykorzystać właśnie cenny jarmuż, który można zebrać lub kupić i spożywać w stanie świeżym.

                    

Źródło:

M. Orłowski, E. Kołota - Uprawa warzyw 1993 r., Wydawnictwo "Brasika" Szczecin

F. Bohmig - 600 Praktycznych rad z warzywnictwa 1987 r. , PWRiL Warszawa

Praca zbiorowa, Redaktor Naukowy Zbigniew Borna - Szczegółowa uprawa warzyw 1977 r., PWRiL Warszawa

Katalog odmian warzyw i kwiatów - PlantiCo, Polan, Spójnia; 2021 r.

Program Ochrony Roślin Warzywnych - 2023 r., PWR Poznań

sklep-nasiona.pl

blog.fmcagro.pl

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com