^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

DYNIA SZARA - NELSON F1

Dynia szara Nelson2

Od niedawna zauważalna w naszych sklepach. Piękna dynia o owocach o okrągłych, nieco spłaszczonych (wyrastają „egzemplarze” mniej lub bardziej płaskie). Skórka – bardzo charakterystyczna: gładka. delikatnie marmurkowa w kolorze szaroniebieskim. Roślina owocuje od 80 dnia po siewie. W naszych polskich warunkach, w zależności od temperatury (lata), zwykle jest to po 80 dniach.

Roślina wytwarza tylko 2-3 owoce. Zaleca się obrywać zawiązki nadmiarowe, co umożliwi lepsze wykształcenie owoców zawiązanych w pierwszej kolejności.

Owoce osiągają wagę do 3-5 kg. Są mniejsze od owoców innej odmiany dyni szarej, mniej popularnej (Samson – waga 5-7 kg).

Miąższ mocno pomarańczowy, lekko słodki.

Odmiana dyni Nelson nadaje się do krótkotrwałego przechowywania

Uwaga: Nelson to odmiana mieszańcowa F1

Odmiany mieszańcowe (F1) – powstałe z kontrolowanego skrzyżowania 2 różnych linii tego samego gatunku w celu uzyskania tzw. efektu bujności mieszańcowej. Rośliny odmian mieszańcowych są bardziej wyrównane i plenne, odporniejsze i trwałe. Nie rozmnaża się odmian mieszańcowych wykorzystując ich nasiona, bowiem w następnym pokoleniu nie zachowują już pożądanych cech roślin matecznych. Każdorazowo należy zaopatrzyć się w nowe nasiona odmian mieszańcowych z firmy nasiennej.

Zastosowanie: do pieczenia, na zupy i jako dodatek do ciast. Nasiona są jasne, smaczne. Wspaniale nadaje się do dekoracji lub do wykorzystania w tarcie.

 Zupa z dyni Nelson

„Nelson oczarowała nas swoim smakiem. Zupa jest wspaniała w smaku”. – zdanie autorki przepisu, wg. www.azgotuj.blogspot.com

1 kg dyni nelson ( po obraniu było ok 800 gram)

1 cebula

sól do smaku 

ząbek czosnku

2 cm świeżego imbiru startego na tarce 

 2 liście curry

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

papryczka chili

1 łyżeczka kurkumy

1/2 świeżego chili lub szczypta suszonej

szczypta gałki muszkatołowej 

2 łyżki oliwy z oliwek

kolendra

Warzywa obrałam, pokroiłam w sporą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam je wraz z przyprawami. Wlałam wody do zalania warzyw. Dodałam wypłukaną soczewicę. Gotowałam 15 minut. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam liście curry. Zmiksowałam. Podałam grzankami. 

Dynia szara Nelson

Źródło:

www.dionp.pl

www.nelsongarden.pl

www.warzywapolowe.pl

azgotuj.blogspot.com

Zdjęcia: Karina Krasoń

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com