^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

ARGOS- nowy preparat zapobiegający kiełkowaniu ziemniaków

przechowywanie ziemniaków

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi z dniem 2 kwietnia 20201r. wydało zezwolenia na wprowadzenie do obrotu środka ochrony roślin o nazwie Argos. Jest to preparat biologiczny obecnie jedyny dostępny dla producentów ziemniaka do zwalczania kiełkowania.

Po wycofaniu substancji aktywnej chloroprofam, przedsiębiorcy zostali bez szans przeciwdziałaniu kiełkowania przechowywanych bulw ziemniaka. W związku z tym postanowiono zarejestrować preparat biologiczny, który reguluje wzrost i rozwój.

Argos – w jego skład wchodzi olejek pomarańczowy, który zmniejsza kiełkowanie przechowywanych ziemniaków. Korzystną cechą tego środka chemicznego jest:

  • nie posiadanie okresu karencji- dzięki temu ziemniaki mogą być dostarczane zaraz po zaaplikowaniu środka,
  • funkcja ochronna plonu do kilku tygodni.

Preparat stanowi zabezpieczenie ziemniaków na dłuższy czas. Występuje w formie gotowego ekstraktu do zamgławiania(dezynfekcji) KN na zimno lub na gorąco HN.

KN- (koncentrat)forma użytkowa do stosowania aparaturą do zamgławiania na zimno - bezpośrednio lub po uprzednim rozcieńczeniu

HN- (koncentrat)forma użytkowa do stosowania aparaturą do zamgławiania na gorąco - bezpośrednio lub po uprzednim rozcieńczeniu      

Przeznaczony jest do stosowania przy użyciu wytwornic aerozolu w przechowalniach z wymuszoną wentylacją.

Maksymalna i jednocześnie zalecana dawka tego preparatu to 100 ml/1000 kg bulw ziemniaka. Można go zastosować w momencie zauważenia pierwszych kiełków, a kolejne zabiegi wykonać w odstępach 3-tygodniowych i stosować 9 razy w sezonie zachowując odstępy pomiędzy zabiegami co 21 dni.

Przy dłuższym przechowywaniu ziemniaków wymagany jest zabieg ograniczający kiełkowanie bulw. Jedną z takich technologii jest zamgławianie, które można wspomóc wykorzystując adiuwant.

Przed tym zabiegiem należy jednak sprawdzić w etykiecie środka zmniejszającego kiełkowanie bulw, czy nie ma zapisu zabraniającego tę procedurę.

Jak przeprowadzić zabieg zamgławiania

W przechowalniach ziemniaka zamgławia się pomieszczenia w celu dezynfekcji powierzchni, a także wprowadzenia środka, np. hamującego kiełkowanie bulw. Przykładem adiuwanta wspomagającego zabieg może być:

  • FOG 95 EC – przeznaczony jest do łącznego stosowania z cieczą roboczą produktów biobójczych w zabiegach zamgławiania mgłą „zimną” i „gorącą”. Jego substancją czynną jest olej mineralny (95%; destylat ropy naftowej zawierający węglowodory parafinowe)
  • Ikar 95 EC- opis jak wyżej
  • gliceryna i glikol- nośniki mgły w proporcji 1:1 umożliwiają uzyskanie małych kropel

Źródło: www.farmer.pl

zdjęcie: www.bing.com/images

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com