^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Wzajemne oddziaływanie roślin ogrodowych - Allelopatia

Wiosna zaczynamy siać i sadzić w naszych ogrodach i na działkach. Warto wykorzystać informacje na temat wzajemnego oddziaływanie roślin. Nasiona i rozsadę powinniśmy umieszczać na poletkach po uprzednim wykonaniu planu. Z uwagi na obecną sytuację mamy na to więcej czasu. Polecam gorąco!

I tak:

kapusta i rzodkiewka posadzone w pobliżu pomidorów, opóźniają ich kwitnienie

cebula ogranicza wzrost fasoli tycznej

orzech włoski hamuje rozwój większości roślin

Zdrowie roślin jest ważne! Aby ograniczyć występowanie chorób i szkodników, powinniśmy posadzić obok siebie:

  • bazylię i ogórka (bazylia chroni je przed mączniakiem),
  • cebulę i truskawki (zmniejszają ryzyko rozwoju szarej pleśni),
  • cebulę lub por i marchew (cebula odstrasza połyśnicę marchwiankę, a marchew zniechęca śmietkę cebulankę),
  • seler i rośliny kapustne (seler chroni kapustę przed bielikiem kapustnikiem),
  • gorczycę i groch (gorczyca ogranicza występowanie pachówki strąkóweczki),
  • aksamitki i warzywa korzeniowe (aksamitka ogranicza liczebność nicieni).
  • Niektóre rośliny posadzone w swoim sąsiedztwie pobudzają się także do wzrostu i rozwoju (np. marchew pobudza do wzrostu pora), a nawet wpływają na poprawę smaku owoców (np. pietruszka poprawia smak pomidorów, koper smak cebuli i grochu).
  • Inne przykłady dobrego sąsiedztwa to:

    • burak i cebula, koper, rzodkiewka, pomidor, ogórek lub seler;
    • pomidor i fasola, czosnek oraz bazylia;
    • dobre sasiedztwo roslinseler i groch, fasola oraz por; sałata i seler, koper oraz rzodkiewka;
    • cebula i sałata, majeranek oraz pietruszka;
    • kapusta i fasola karłowa, seler, szałwia oraz koper;
    • pietruszka i seler oraz burak;
    • fasola i ogórek oraz rzodkiewka;
    • marchew i sałata, cebula, por oraz pomidor;
    • strączkowe (np. fasola) i dyniowate (np. ogórkiem);
    • czosnek i pomidory, ogórki, marchew oraz buraki;
    • ziemniaki i kapusta, szpinak oraz fasola;
    • szpinak i rzodkiewka;
    • dynia i nasturcja oraz fasoli                                                                                           
    • Aromat kopru odstrasza szkodniki marchwi, sałaty, cebuli i ogórka, bazylia ogranicza rozwój mączniaka prawdziwego, cząber odstrasza mszyce, a mięta zniechęca mrówki i szkodniki kapusty (np. bielinki). 

Planując uprawę roślin, należy też pamiętać, że niektóre gatunki wpływają na siebie niekorzystnie. Ich organy podziemne wydzielają do gleby związki chemiczne, hamujące wzrost i rozwój innych roślin, utrudniające kiełkowanie nasion i sprzyjające deformacjom,. Z tego względu lepiej nie sadzić obok siebie roślin z tej samej rodziny botanicznej np. pomidorów i ogórków, gdyż szkodniki atakujące jeden gatunek, szybko przeniosą się na ten drugi.
Inne niekorzystne połączenia to:

  • marchew i rośliny kapustne,
  • sałata i pietruszka,
  • groch i warzywa cebulowe,
  • ziemniaki i ogórki,
  • pomidory oraz marchew.

Ważne jest też odchwaszczanie upraw, gdyż dzikie rośliny często są żywicielami pośrednimi szkodników i chorób, odpowiadających za uszkodzenia roślin ogrodowymi (np. tasznik pospolity jest żywicielem szkodników roślin kapustnych). 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com