^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

Dzień Kartofla w Parku Etnograficznym

,,Dzień Kartofla w Parku Etnograficznym”

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w niedzielę 23 września w Chorzowie w Górnośląskim Parku Etnograficznym uczestniczył w imprezie pod nazwą „ Dzień Kartofla”. Pracownicy Działu Technologii na stoisku promocyjnym Ośrodka zaprezentowali najnowsze odmiany ziemniaków jadalnych. Na wystawie pokazano 12 odmian ziemniaka z różnych grup wczesności i różnej przydatności do spożycia. Większość odmian przedstawianych na wystawie znajduje się już w sprzedaży.

Wszystkim zainteresowanym udzielano doradztwa na temat cech odmianowych ziemniaka, cech ważnych z punktu widzenia konsumenta.

Konsumenci byli zaskoczeni dużą różnorodnością odmian. Bardzo często padały stwierdzenia ,, to aż tyle jest kartofli”. Jednak, to i tak niewielki przekrój odmian, ponieważ zarejestrowanych jest wiele, wiele więcej. Konsumenci nie zawsze są zadowoleni z ziemniaków kupowanych na targu, ponieważ bardzo często są pomieszane odmianowo i różnią się czasem gotowania. Pytania dotyczyły przede wszystkim walorów smakowych nowych odmian, przydatności poszczególnych odmian do celów kulinarnych, trwałości przechowalniczej i wad kłębów. Większość zwiedzających znało tylko starsze odmiany takie jak Bryza, Denar, Satina w związku z tym zainteresowanie nowszymi odmianami było duże. Odmiana Vineta jest już odmianą rozpoznawalną jak również ziemniaki o czerwonej skórce, chociaż w tym przypadku nie możemy mówić o znajomości nazw odmian przez konsumenta. Aktualnie w Krajowym Rejestrze Odmian znajduje się ponad 100 odmian, a w katalogu CCA unijnym ponad 1600. Myślę, że nowsze odmiany, zyskają uznanie konsumenta.

Zainteresowanie wystawą było duże, prezentowane odmiany przyciągały uwagę zwiedzających.

Podczas ,,Dni Kartofla” udzielając konsultacji i wywiadów przedstawiono rolę i zadania doradztwa rolniczego oraz wybrane zagadnienia z uprawy i ochrony ziemniaka.                                                                                                                          

Udział w takich imprezach pozwala przybliżyć pracę doświadczalną i wdrożeniową Ośrodka, producentom ziemniaków, ułatwia lepsze dotarcie do konsumenta, a konsumentom umożliwia właściwy wybór typu kulinarnego odmiany.

                          

                                                                                          Teresa Gielzdjęcie 1

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com